Afbeelding
Foto: Tom Alexander

KNRM is blij dat reddingbootdag weer kan doorgaan

Door: Britta Janssen Algemeen

KAMPERLAND - De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) staan dag en nacht klaar voor mensen in nood. Ook bij windkracht 12, zoals met de stormen van de laatste tijd. En dat zonder subsidie. “De KNRM is in 1824 opgericht na een aantal scheepsrampen en kosteloos mensen redden was het fundament”, vertelt PR-vrijwilliger Mario Rentmeester. “De KNRM heeft de overheid nooit om geld gevraagd en dat vinden we nog steeds een mooi uitgangspunt.”

De KNRM wordt gefinancierd door donaties, sponsoring en giften van particulieren en bedrijven. Om donateurs te bedanken en nieuwe te werven is de KNRM blij dat haar reddingbootdag na corona weer kan doorgaan. Op zaterdag 30 april mogen donateurs en mensen die donateur willen worden meevaren met een reddingboot bij de Zeeuwse stations in Hansweert, Westkapelle, Veere, Cadzand en Breskens. “Onze jaarlijkse instandhoudingskosten zijn 700.000 euro”, vertelt Rentmeester. Dat geld is bijvoorbeeld nodig voor onderhoud van de boten en opleiding van de bemanning.

Sinds eind 2020 werken de zes Zeeuwse stations - Veere, Westkapelle, Hansweert, Cadzand, Breskens en Neeltje Jans - meer samen op het gebied van PR, om de veiligheid op en aan de Zeeuwse wateren te vergroten. “Onze doelgroepen zijn daarbij onder meer de vele waterrecreanten, dus zowel strandgangers als watersporters. Door regelmatig met elkaar te overleggen vullen wij elkaar aan met creatieve ideeën, zoals met de crowdfundingsacties via samenvoorknrm.nl. Zo kunnen Zeeuwen een concreet goed doel in de buurt steunen.” Met de lange kustlijn in Zeeland en de vele toeristen die de provincie bezoeken is het een hele klus om de Zeeuwse wateren in de gaten te houden. Daarom zetten de KNRM’ers zich ook samen in voor preventie, om ervoor te zorgen dat mensen bewuster het water op of in gaan en minder vaak in de problemen komen.

Kijk voor meer informatie, over bijvoorbeeld de reddingbootdag, donateur worden, preventietips en de crowdfundingsacties, op www.knrm.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief