Aziatische hoornaar.
Aziatische hoornaar. (Foto: )

Monsterwesp duikt opin ’s-Gravenpolder

‘S-GRAVENPOLDER – Het wespenseizoen is dit jaar eerder dan voorheen en dat betekend dat er veel berichten in de media verschijnen over de inmiddels welbekende exotische seriemoordenaar. Hoewel niet gevaarlijk voor mensen, is het de nachtmerrie van imkers en bijen. En nu spreid zij haar vleugels wederom uit in Zeeland, de Aziatische hoornaar is gespot in ’s-Gravenpolder.Omdat het om een invasieve exoot gaat, zijn leden van de Europese Unie verplicht om Aziatische hoornaars te laten bestrijden.
De wespen eten honingbijen en roeien binnen mum van tijd een heel bijenvolk uit.

Hulp van het publiek
Bijen zijn van groot belang in ons ecosysteem en staan al jaren op de rode lijst, dit is een opsomming van bedreigde diersoorten. Het is dus onze taak om de bijen te beschermen en te helpen waar nodig.
Reden genoeg om de hulp van het publiek in te schakelen bij het opsporen van nesten van de Aziatische hoornaar. Op waarneming.nl kan men een melding plaatsen met daarbij een foto. Ook zijn er meerdere Facebookgroepen waaraan men kan deelnemen. Als vaststaat dat er een Aziatische hoornaar rondvliegt, komen deskundigen om de dieren te bestrijden en het nest weg te halen.

Hoornaarswespen verwijderen
‘In totaal zijn er drie wespennesten gevonden in Zeeland’ zegt Peter Traas. In 2017 had Traas Nederland de primeur en verwijderden zij het allereerste nest in Nederland. Inmiddels is Traas de specialist op het gebied van de Aziatische hoornaar. Na een grondige inspectie en bestrijding is het tijd om het nest te verwijderen. ‘Ook dit nest bewaren we weer in onze showroom. Iedereen die interesse heeft kan binnen lopen om het te bekijken. Zo heeft het een educatieve waarde’ vervolgt Peter.


Mini museum
Zodra je de deuren van Traas Nederland open doet stap je binnen in een mini museum. De showroom staat vol met opgezette dieren en aangevreten hout. ‘Mensen verwachten niet dat we zo veel dieren tentoon stellen, maar men vergeet dat al onze medewerkers ontzettende dierenliefhebbers zijn’ aldus Traas. Naast uilen, kevers en muizen zijn er ook allerlei wespennesten te vinden. Ondanks dat de wespen vaak angst aanjagen zijn het ook ontzettende nuttige dieren. Ze maken fantastische nesten van hout dat tot pulp vermaalt wordt, een papier-maché huis.

De wespenlijn
Wanneer u overlast heeft door wespen kunt u terecht bij de wespenlijn.
De medewerkers van Traas Nederland bereikt u via 088-2212130 of ga naar de website traaswesp.nl.

n

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>