Sneltreinlocomotief 23 023
Sneltreinlocomotief 23 023 Foto: Stoomstichting Nederland

Kolossale stoomlocomotief naar Goes voor evenement

Sport en vereniging

GOES - Voor het eerst sinds de coronaperiode kan er in Zeeland weer worden genoten van het treinenevenement ‘Sporen naar het Verleden’. Het evenement wordt georganiseerd door Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) in het Hemelvaartweekend, van 26 t/m 28 mei.

Traditioneel komen er tijdens het evenement altijd treinen van andere railmusea naar Goes. Blikvanger dit jaar is de grote sneltrein-stoomlocomotief 23 023 van Stoomstichting Nederland. De 132 ton zware machine is fors groter dan de locomotieven die normaal op de spoorlijn van de SGB rijden.

Er zal nóg een stoomlocomotief te gast zijn, evenals historisch diesel- en elektrisch materieel. Behalve de gastlocomotieven wordt uiteraard ook het eigen SGB-materieel ingezet, zodat er een uitgebreide dienstregeling gereden kan worden op de museumspoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke.

Het evenement is open van 10:00-18:00 uur en vindt plaats op het museumterrein van de SGB in Goes, Albert Plesmanweg 23, en op de museumspoorlijn Goes-Hoedekenskerke. Alle informatie inclusief de dienstregeling van de treinen is beschikbaar op www.destoomtrein.nl

Activiteiten

Het evenement bestaat niet alleen uit nostalgische treinritten op de spoorlijn, maar ook uit extra veel activiteiten op het museumterrein in Goes. Locomotieven rijden af en aan om hun treinen gereed te zetten en om steenkolen en water bij te laden voor hun volgende rit. Er zijn stoomtrekkers te zien, figurantengroep ‘Ontspoord ’geeft demonstraties en verzorgt oud-Hollandse spelletjes en de werkplaats kan worden bezocht.

Nieuw dit jaar is de ‘sneak preview’ van de tentoonstelling ‘Het spoor van de wederopbouw’. Deze tentoonstelling over de wederopbouw van het spoor na de oorlog is nog niet officieel geopend, maar tijdens het evenement kunnen bezoekers er toch al een kijkje nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief