Memorie van successie van Willem Hendrik Mijnsbergen, gehuwd met Leuntje Magdalena Keukelaar, bierhuishoudster
Memorie van successie van Willem Hendrik Mijnsbergen, gehuwd met Leuntje Magdalena Keukelaar, bierhuishoudster Foto: Zeeuws Archief

Zeeuws Archief maakt 100 meter memories van successie online beschikbaar

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Zeeuwse memories van successie zijn vanaf nu digitaal beschikbaar via de website van het Zeeuws Archief. 100 meter archief is gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt. Als er van een persoon een memorie bewaard is gebleven, dan vind je hiervan via de website Zeeuwen Gezocht direct de juiste scan.

Wat deze memories zo interessant maakt is dat ze een beeld geven van het vermogen van de Zeeuwen. Niet alleen van de elite, maar ook van minder vermogende mensen. Het Zeeuws Archief beschikt over de memories uit de periode 1818-1927 van alle ontvangkantoren die in de provincie werkzaam waren. De index op de memories is al sinds 2003 via de website Zeeuwen Gezocht te raadplegen. Nu krijg je thuis de juiste scan van het origineel op je scherm die in te zoomen is op details.

Memories van successie
Een memorie van successie is de registratie van het onderzoek naar het vermogen (de erfenis) van de overledene, op basis waarvan het te betalen bedrag aan successiebelasting door de erfgenamen werd bepaald. Vanaf 1807 werd deze belasting geïnd door de rijksoverheid.

Memories bevatten in het algemeen: de naam van de overledene, de plaats en datum van overlijdende burgerlijke staat, de namen van alle erfgenamen en legatarissen, een overzicht van het bezit aan onroerend goed, met kadastrale gegevens. Daarnaast wordt er melding gemaakt van een testament of huwelijkscontract, – als dit is opgemaakt. Deze melding bevat dan de datum van de akte, de naam van de notaris en zijn vestigingsplaats. Indirect vormen de memories van successie dus een toegang op het notarieel archief.
Alleen als er successierecht moest worden betaald, tref je gedetailleerde gegevens over andere bezittingen zoals de inboedel, handelswaren, contanten, banksaldi, erfpachten, grondrenten, lijfrenten, effecten, belangen in andere ondernemingen en inkomsten als loon, pacht, huur en renten. Je krijgt dus via de memories van successie niet alleen een overzicht van de bezittingen van de overledene, maar ook kun je familieleden achterhalen en de naam van de notaris.

Onderzoek doen
Zoek direct in Zeeuwen Gezocht naar overleden voorouders waarvan een memorie van successie bewaard is gebleven, bronsoort: Persoon in Memories van Successie
Of begin bij de zoekgids Memories van successie, waarin meer achtergrondinformatie te vinden is: Zoekgids. Zie ook de blogpost van medewerker Roosanne Goudbeek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief