Bart den Hartog en Bas Quist van de Dorpskerk en wethouder Kees Weststrate (vlnr).
Bart den Hartog en Bas Quist van de Dorpskerk en wethouder Kees Weststrate (vlnr). Foto: Britta Janssen

Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND – De afgelopen jaren zijn in de Dorpskerk in Heinkenszand onder meer muren en de kerktoren gerestaureerd, extra vloeren aangebracht en het haantje op de nok van het dak – ook wel dakruiter genoemd - opnieuw verguld. Nu is er een nieuwe subsidie aangevraagd om de komende zes jaar verder onderhoud te plegen, want bijvoorbeeld het lood tussen de toren en het dak is aan vernieuwing toe. “Voor zulke klussen heb je een hoogwerker nodig en dan kost het algauw 20.000 euro, dus dat hakt erin”, vertelt Bas Quist, die al jaren betrokken is bij de Dorpskerk. “Gelukkig helpt de gemeente ons met de aanvraag voor de subsidie. Dat bespaart de kerk een hoop geld.”

Het onderhoud aan een kerkgebouw is nooit klaar. “Voor de nieuwe subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we begroot dat het onderhoud voor de komende zes jaar 147.000 euro kost”, vertelt Quist. De rijksdienst draagt dan maximaal 99.000 euro bij, legt hij uit. Dit najaar hoort de kerkgemeente of en hoeveel subsidie zij vanuit Den Haag mag verwachten. “Dat is wel spannend, want het ligt ook aan hoeveel geld er in de subsidiepot zit, maar we gaan ervan uit dat de rijksdienst akkoord gaat en het maximale bedrag toekent”, vertelt Leendert van der Gouwe, die vanuit de gemeente Borsele deze subsidieaanvragen voor Borselse kerken begeleidt. De gemeente heeft deze administratie, waarbij onder meer inspectierapporten van een architectenbureau nodig zijn, overgenomen van de kerkgenootschappen. Dat kost de gemeente geld, maar dat is het volgens wethouder Kees Weststrate waard. Ook in het licht van het teruglopende kerkbezoek. Daarvoor werkt de gemeente aan een kerkenvisie, om het toekomstig gebruik van haar kerkgebouwen in kaart te brengen. “Als gemeente moeten we zorgdragen voor onze monumenten”, licht Weststrate toe. “Door deze werkwijze blijft het onderhoud doorgaan en krijg je geen achterstallig onderhoud.” Een verloederend kerkgebouw doet afbreuk aan de leefbaarheid van de omgeving en achterstallig onderhoud kan extra kosten veroorzaken. Daarbij is een kerk in de ogen van Weststrate meer dan een hoop stenen. “Het is een monument met een verhaal. Door dat in stand te houden beseffen meer mensen de waarde van het monument, dat hoort bij het karakter van deze streek.”

Het verhaal van de huidige Dorpskerk begint in 1843. “De Dorpskerk is gebouwd als vervanger van de voormalige Blasiuskerk”, vertelt Quist. Die was door de oorlog met Frankrijk zozeer beschadigd dat er geen diensten meer in konden plaatsvinden. “In 1842 is onder koning Willem II 10.000 gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Dorpskerk.” De fundamenten van de voormalige Blasiuskerk, waarvan de eerste schetsen dateren van 1633, liggen onder en naast de huidige kerk, slechts twintig centimeter onder de grond. “De Dorpskerk heeft dus een rijk verleden en is vanwege de hoge monumentale waarde in 1967 ingeschreven als rijksmonument”, aldus Quist. De Dorpskerk, gebouwd in neoclassicistische stijl, is een zogenaamde waterstaatskerk. “Die naam verwijst naar het feit dat de kerk is gebouwd met overheidssteun en ontworpen door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat.”

Het haantje is opnieuw verguld.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief