Afbeelding

Goes gaat een heerlijke zomer vol activiteiten tegemoet

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – Goes maakt zich op voor een zomer bomvol activiteiten. Vele daarvan staan in het teken van het Goes-Europa jaar, het vijfjaarlijks terugkerend thema-evenement van de gemeente Goes. Zo vindt op vrijdag 1 juli Zeeland Klassiek: Belgian Brass plaats in theater de Mythe en op zaterdag 2 juli wordt in park ‘De Mirakel’ het Puur Natuur Festival: Vikingen georganiseerd. In het historische stadhuis op de Grote Markt is deze zomer de expositie ‘Magdalena’s’ te zien. Naast het museumterrein van de stroomtrein vindt van dinsdag 30 augustus tot en met zaterdag 3 september het openluchtspektakel ‘In het spoor van de stier’ plaats.

De voorbereidingen voor het themajaar zijn in volle gang alhoewel ze anders verlopen dan voorgaande jaren, aldus evenementencoördinator Albert Boonman. “Je hoort overal dat er behoefte is aan activiteiten, maar dat bedrijven en verenigingen terughoudend zijn. Daarom hebben we besloten dit jaar direct na alle beperkingen gewoon te beginnen en door te gaan. Het themajaar heeft wel een andere voorbereidingstijd gehad en we merken dat er bij verenigingen minder leden en vrijwilligers zijn en er minder middelen zijn na de lockdowns. Als gemeente nemen we het voortouw en proberen we hen toch te motiveren actief naar buiten te treden, omdat dit ook weer stimulerend werkt naar andere organisaties toe. Er gebeuren weer veel leuke dingen. Het hoeft niet steeds mooier en groter; de rol van de gemeente ligt nu vooral in het ondersteunen van de verenigingen en stichtingen op alle vlakken.”

Festivals

Volgens Boonman hebben veel initiatieven geprobeerd aan te sluiten bij het thema Goes-Europa. “Het is mooi dat we op deze manier partijen met elkaar kunnen verbinden. Naast Festival de Veste op vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni met een Europees tintje vindt op donderdag 14 tot en met zondag 17 juli het Europa Festival plaats op de Grote Markt met een Europees bierfestival, delicatessenfestival, Europese muziek en een Kunst en Curiosamarkt. Ook de 50-jarige jubileumviering van de Manhuistuinconcerten op zondag 24 juli staat in het teken van Europa. Maandag 5 tot en met zaterdag 17 september is in het stadhuis de expostie ‘Europeanen in Goes’ te zien met foto’s van Eddy Westveer. Zaterdag 24 en zondag 25 september vindt in de binnenstad het Fashion Weekend Goes Europa plaats.”

Openluchtspektakel

Waar Albert het meest naar uitkijkt is het openluchtspektakel. “Er doen deze keer minder mensen mee dan in voorgaande edities, maar toch zitten we op rond de tweehonderd. Het spektakel is er zeker niet minder kwalitatief door. Er zitten weer een aantal hele goede, nieuwe spelers bij met veel talent, die misschien wel net als bij de voorgaande edities uiteindelijk doorstromen om het theatervak professioneel te gaan uitoefenen. Het openluchtspektakel is een heel goede ervaring, omdat de spelers in een professionele omgeving worden neergezet die financieel niet haalbaar is voor één vereniging. Het is voor veel deelnemers een enorme stimulans.”

Spoor

Het is niet voor niets dat het terrein van de stoomtrein het decor vormt voor het openluchtspektakel. “Het spoor vormt de verbinding met Europa. In het werk van André Joosse, die foto’s maakt op de meeste afgelegen en verlaten plekken op de wereld, komen ook vaak oude stoomlocomotieven terug”, vertelt Albert. “Overgeleverd aan de tijd geven zij een mooi beeld hoe het was en hoe de natuur het uiteindelijk weer overneemt. De foto’s van André zijn zo bijzonder en vertellen zulke mooie verhalen dat wij er graag een expositie van willen maken. Als gemeente blijven wij nieuwe initiatieven ontplooien én stimuleren. Eigenlijk willen we alles weer in balans brengen; iedereen moet weer zin krijgen actief bezig te zijn in de samenleving. Goes moet weer gaan leven zoals voor corona”.

Meer informatie

Kijk voor een volledig overzicht van alle Goes-Europa-jaar activiteiten op: www.goes-europa.nl en voor een overzicht van alle evenementen in 2022 op www.goesisgoes.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief