Elsbeth Voordijk van familiebakkerij Den Soeten Inval.
Elsbeth Voordijk van familiebakkerij Den Soeten Inval.

Oud brood omzetten in gas voor een lagere energierekening

Door: Jeppe Rottier Algemeen

GOES - Bakkerij Den Soeten Inval in Goes maakte de laatste zesentwintig jaar grote veranderingen door en schaalde op in haar productie. Maar een groot pand betekent ook een hoge energierekening. Daarom staat het team niet stil en probeert het op allerlei manieren het bedrijf energiezuiniger te maken. 

Elsbeth Voordijk runt samen met haar ouders en een heel team de Goese bakkerij. ‘’We hebben een centrale bakkerij en vier winkels en we leveren aan een aantal supermarkten’’, vertelt ze. Net als alle andere bakkers hebben ze de laatste jaren veel zien veranderen. ‘’We zitten met onze bakkerij gelukkig in een fase van groei. Dat merken we, omdat we gelukkig per saldo nog iets meer overhouden dan twee jaar geleden. Maar je moet wel scherp blijven, want de prijzen stijgen ondertussen enorm’’, legt Voordijk uit. ‘’De grondstofprijzen zijn in sommige gevallen wel veertig procent duurder dan voorheen en de energierekeningen liegen er ook niet om.’’ Op allerlei innovatieve manieren is de bakkerij dan ook bezig om in ieder geval de energieprijs wat te drukken. ‘’We hebben vorig jaar alle winkels al van het gas afgehaald en de bakkerij heeft zonnepanelen op het dak, die het gebouw voor vijftig procent van stroom kunnen voorzien. Naast dat zijn we ook aan het kijken naar het opwekken van gas doormiddel van oud brood. Met een zogenaamde ‘biovergister’ kunnen we oud brood dan omzetten in gas, wat ons wel een derde van al ons gasgebruik zou kunnen schelen.’’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief