De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Britta Janssen

Wat vinden inwoners Borsele van nieuwe kerncentrales?

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - Inwoners van ‘s-Heerenhoek, Nieuwdorp, Borssele en Lewedorp kunnen tijdens bijeenkomsten op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober hun mening geven over de eventuele realisatie van twee nieuwe kerncentrales. De Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis en wethouder Kees Weststrate gaan met de inwoners in gesprek.

Het Rijk wil twee nieuwe kerncentrales bouwen en zoekt daarvoor een geschikte locatie. Ze kijkt onder andere naar Borssele. ‘Naar verwachting bepaalt het Rijk medio 2023 de voorkeurslocatie’, laat de gemeente Borsele weten. ‘Voordat de Rijksoverheid met de gemeente Borsele in gesprek wil gaan over nieuwbouw, willen we met onze inwoners hebben gesproken onder welke voorwaarden dat voor hen mogelijk is.’ De gemeente stelt haar inwoners centraal in dit proces. ‘We willen als eerste zelf met direct omwonenden praten om te weten wat er speelt. Daarbij is het niet de vraag of men voor of tegen kernenergie is, maar welke voorwaarden er zouden moeten gelden als de vraag komt of er nieuwe kerncentrales in onze gemeente kunnen worden gebouwd.’

Schema

De gesprekken duren een uur en worden geopend door burgemeester Dijksterhuis. ‘Daarna is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten.’ Op vrijdag 14 oktober is de bijeenkomst van 19.00 tot 20.00 uur in verenigingsgebouw De Jeugdhoeve in ‘s-Heerenhoek en in verenigingsgebouw Nieuwdorp, van 20.30 tot 21.30 uur. Op zaterdag 15 oktober vindt het gesprek plaats in dorpshuis Vijverzicht in Borssele, van 9.30 tot 10.30 uur, en in dorpshuis De Zandlôôper in Lewedorp, van 11.00 tot 12.00 uur.

Aanmelden

Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://www.borsele.nl/nazomergesprekken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief