De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Britta Janssen

Verkenning voor langer open houden kerncentrale Borssele begint

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE - Het kabinet wil de bedrijfsduur van de kerncentrale bij Borssele verlengen tot na 2033. Daarover sprak minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie maandag met Zeeuwse bestuurders, onder wie gedeputeerden van de provincie Zeeland en de burgemeesters van de gemeenten Borsele en Noord-Beveland. ‘Het gesprek markeert de start van een gezamenlijke verkenning naar de mogelijkheid om de kerncentrale bij Borssele langer open te houden’, laat de provincie Zeeland weten.

De aandeelhouders van PZEM, mede-eigenaar van de kerncentrale, waaronder de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten, onderzoeken samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onder welke voorwaarden de kerncentrale in Borssele langer open zou kunnen blijven. De huidige bedrijfsduur loopt tot 2033.

‘Tijdens het gesprek is ook de nieuwbouw van twee nieuwe kerncentrales aan de orde gekomen. De locatiekeuze voor deze nieuwe centrales ligt nog open. Hierover volgt later dit najaar een Kamerbrief.

‘De provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten hebben aangegeven dat het draagvlak voor de bedrijfsduurverlenging en eventuele nieuwe kerncentrales noodzakelijk is, onder andere omdat de energietransitie al jaren grote impact heeft in de regio en specifiek in de gemeente Borsele. Er moet een zorgvuldig participatieproces komen waarin goed wordt geluisterd naar de omgeving. De minister begrijpt dit en wil hierin samen met de regio optrekken.’

Bijeenkomsten Borsele

Inwoners van ‘s-Heerenhoek, Nieuwdorp, Borssele en Lewedorp kunnen tijdens bijeenkomsten op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober hun mening geven over de eventuele realisatie van twee nieuwe kerncentrales. De Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis en wethouder Kees Weststrate gaan met de inwoners in gesprek hierover. ‘We willen met direct omwonenden praten om te weten wat er speelt’, laat de gemeente Borsele weten. ‘Daarbij is het niet de vraag of men voor of tegen kernenergie is, maar welke voorwaarden er zouden moeten gelden als de vraag komt of er nieuwe kerncentrales in onze gemeente kunnen worden gebouwd.’

De gesprekken duren een uur en worden geopend door burgemeester Dijksterhuis. ‘Daarna is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten.’ Op vrijdag 14 oktober is de bijeenkomst van 19.00 tot 20.00 uur in verenigingsgebouw De Jeugdhoeve in ‘s-Heerenhoek en in verenigingsgebouw Nieuwdorp, van 20.30 tot 21.30 uur. Op zaterdag 15 oktober vindt het gesprek plaats in dorpshuis Vijverzicht in Borssele, van 9.30 tot 10.30 uur, en in dorpshuis De Zandlôôper in Lewedorp, van 11.00 tot 12.00 uur.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://www.borsele.nl/nazomergesprekken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief