Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Al struukelend De Poel in? (1)

Door: Arend van der Wel Algemeen

De Poel was vroeger een natte boel. Vandaar de moerassige naam. Tegenwoordig denken we bij deze naam zowel aan bedrijventerreinen als natuur: het Poelbos, heggenlandschap met hollebollige weiden. Het is een spannend gebied, altijd al geweest. Er is veel over te vertellen – vanaf de Romeinse tijd! – en eindelijk gebeurt dat nu. In het Stadskantoor is namelijk tot eind december een expositie te zien, compleet met archeologische vondsten: ‘Pioniers in De Poel’. Er is veel te lezen, dus als u dat liever thuis doet, kan dat ook: gemeentearchiefgoes.nl/pioniers-de-poel.

Op de plek van het appartementencomplex op de foto (hoek Zuidvlietstraat/Westsingel) stond vroeger boerderij De Struukelblok van de familie Duvekot: een vierkant, wit woonhuis, een stenen en een gepotdekselde schuur, een mestput en een tuin, allemaal pal aan de straat. De Zuidvlietstraat heette tot 1937 nog Poelweg en was de route van Goes naar De Poel, richting Heinkenszand. Er werd toen ook wel een al of niet romantische wandeling gemaakt, langs De Struukelblok zo de weilanden in. In die tijd waren er in die natte contreien overigens maar liefst zeven Poelweggen, ter ambtelijk onderscheid voorzien van een Romeins cijfer. Tegenwoordig kennen we alleen nog de rotonde Poelplein en het A58-knooppunt De Poel. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. In de expositie dus.

Een boerderij met de naam De Struukelblok schijnt al in 1749 op die plek te hebben gestaan. In 1910 kocht koetsier/stalhouder Laurens Duvekot de boerderij en werd veeboer. Hij kwam er wonen met zijn hoogzwangere vrouw en zes kinderen. De boerderij was oud en Laurens was vast van plan een nieuw woonhuis te bouwen, maar het is er nooit van gekomen. Nutsvoorzieningen waren er niet; alleen de stal had leidingwater. De koeien graasden in De Poel, ongeveer waar Hotel Goes nu nog laag staat te wezen. Vanuit de keuken had de familie vrij zicht op hun vee in de verte. Zoon Marien zette het melkveebedrijf voort tot in 1973 en hij bleef er wonen tot 1982. Eerder verkocht hij de tuin aan het echtpaar Baaijens-Duvekot, dat er in 1976 een huis liet bouwen (rechts op de foto, met ladder). Het kreeg de naam De Struukelblok. De boerderij werd in 1982 aan de gemeente verkocht en sinds 1988 staat er een naamloos appartementencomplex voor senioren.

De volgende keer buigen we ons over de raadselachtige naam De Struukelblok en hoe aardig het zou zijn als dat appartementencomplex die historische naam zou dragen.

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief