In de Week tegen Pesten leggen de leerlingen een speciale tegel.
In de Week tegen Pesten leggen de leerlingen een speciale tegel. (Foto: Jessica Rovers)

'Ik snap nu beter het verschil tussen plagen en pesten'

  Actueel

GOES – Leerlingen van basisschool de Zuidwesthoek in Goes hebben de projectweek tegen pesten afgesloten met het plaatsen van een stoeptegel met daarop een lieveheersbeestje; het symbool tegen pesten en geweld. Ze hebben in de week veel met elkaar gepraat over pesten en tekeningen gemaakt over dit thema. Ook werd door alle leerlingen het lied 'Jij mag er zijn' gezongen.


Kayleigh en Tess uit groep zeven vonden het een leerzame week. “We hebben geleerd dat je goed voor andere kinderen moet opkomen en lief moet zijn voor anderen.” De meiden worden zelf niet gepest en hebben het ook nog nooit zien gebeuren op school, maar vinden het wel belangrijk dat de week tegen pesten er is. Ook Xandro uit groep acht vindt dat. “Ik had al wel eens als ik zag dat iemand alleen liep, dat ik zei: hé, doe mee! Maar we hebben er veel over gepraat in de klas en een game over pesten gespeeld op het smartboard en ik weet nu beter het verschil tussen plagen en pesten. Plagen is meer een geintje uithalen met je vrienden en dat is niet erg. Pesten is dat wel.”

Metafoor
Intern begeleider Martha Hendriks is blij dat de school heeft meegedaan aan de week tegen pesten. “Scholen mogen zelf kiezen of en hoe ze hieraan deelnemen. Via de website worden lesideeën aangereikt. Op onze school hebben we in alle klassen gewerkt rond dit thema. We hebben een methode voor sociaal emotionele ontwikkeling en deze lessen gingen deze week ook over pesten. Eén van de leerkrachten heeft het thema behandeld aan de hand van een hele mooie metafoor. Ze maakte van een kladblaadje een propje en vroeg aan de leerlingen deze weer glad te maken. Je kan het zo maken dat je er weer op kan schrijven, maar helemaal glad krijg je het niet meer. Dat is wat pesten met kinderen doet; ze kunnen wel verder met hun leven, maar ze blijven beschadigd.”

Discussie
Martha benadrukt dat de projectweek preventief is. “Er wordt op onze school gelukkig niet vaak gepest, maar een aantal kinderen van hoogbegaafdheidscentrum De Wereldwijzer heeft hier wel ervaring mee, want zij lagen, voordat ze hier kwamen, buiten de groep. Er is tussen hen een hele, mooie discussie ontstaan juist, omdat ze elkaar zo goed begrijpen. We willen pesten graag voorblijven, want beschadigingen die kinderen op lopen door het pesten kunnen levenslang zijn. Het thema leeft ook erg bij de kinderen. Ze vinden het goed om voor elkaar te zorgen. Steeds meer kinderen met uiteenlopende achtergronden vinden hun weg naar onze school, dus het is wel iets wat we moeten blijven benadrukken: iedereen mag er zijn!”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief