Een voorbeeld van een Zeeuwse landschapsparel.
Een voorbeeld van een Zeeuwse landschapsparel. (Foto: Stichting Landschapsbeheer Zeeland)

Welke streekparels is Zeeland rijk?

  Actueel

MIDDELBURG - Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) zoekt in de hele provincie naar zogenaamde 'landschapsparels' om de streekeigen identiteit van de verschillende Zeeuwse landschappen en de biodiversiteit te versterken.


'Landschapsparels worden gevormd door landschapselementen die typerend zijn voor de specifieke regio', legt SLZ uit. 'Ze dragen bij aan de beleving van het typische streekeigen landschap in een Zeeuwse regio en kunnen de biodiversiteit van het platteland versterken.' In alle delen van de provincie komen streekeigen landschapselementen voor, zoals knotbomen, meidoornhagen, hoogstamfruitboomgaarden en poelen.

Drinkput

SLZ werkt samen met verschillende partners, waaronder de Agrarische Natuurverenigingen en het collectief Poldernatuur, aan diverse projecten die de biodiversiteit in het cultuurlandschap vergroten. Ze wil daarbij agrariërs en bewoners van het platteland in Zeeland zoveel mogelijk betrekken.
In samenwerking met de provincie Zeeland heeft SLZ dit jaar een project opgestart voor herstel en realisatie van landschapsparels. Als een voorstel binnen de voorwaarden valt, kan de aanleg of het herstel van een parel in aanmerking komen voor een Europese subsidie, aldus SLZ. Het gaat dan bijvoorbeeld om heggen en hagen langs enkele weilanden, het vergroten van een oude drinkput of herstel van een weel.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>