De nieuwe wandelroute leidt onder meer langs de kreek bij Fort Rammekens bij Ritthem.
De nieuwe wandelroute leidt onder meer langs de kreek bij Fort Rammekens bij Ritthem. Foto: Arjan de Hulster

Zeeland is met Bevrijdingspad 135 kilometer wandelroute rijker

Door: Britta Janssen Actueel

NIEUWDORP - Bij het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp opent zaterdag 26 oktober het Bevrijdingspad. Dit is een 135 kilometer lange wandelroute over Walcheren en Zuid-Beveland, in het spoor van de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog.

De officiële opening van het Bevrijdingspad vindt plaats met de presentatie van de wandelgids van de nieuwe route. Om 9.00 uur neemt gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland het eerste exemplaar in ontvangst van Theo Klanke, initiatiefnemer en vrijwilliger van het pad en wandelboekje.

Pijpelink ontvangt het boekje voorafgaand aan de herdenking van de Slag om de Schelde op de Sloedam.

Bevrijding

Het Bevrijdingspad is een wandelroute langs de knooppuntenroutes van het Wandelnetwerk over Zuid-Beveland en Walcheren. Het is 135 kilometer lang en bestaat uit acht etappes tussen de 12 en 23 kilometer. De wandelaar passeert herkenningspunten van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. De Slag om de Schelde in 1944 maakt hiervan een groot onderdeel uit. 'Het Bevrijdingspad is een eerbetoon aan onze bevrijders', aldus Stichting Landschapsbeheer Zeeland, een van de betrokken organisaties bij de totstandkoming van het pad. 'Nu getuigen van de Tweede Wereldoorlog stilaan verdwijnen, wordt het behoud van monumenten en gedenkplaatsen steeds belangrijker.' Het wandelboekje duidt de punten die herinneren aan de toenmalige strijd.

Rondwandeling

De route begint bij het treinstation in Kapelle en voert via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland en vervolgens via de Zak van Zuid-Beveland naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Het vervolg gaat richting Vlissingen en grotendeels langs de kust via Zoutelande, Westkapelle en Domburg naar het stadje Veere. Het laatste deel voert langs het Veerse Meer naar het treinstation in Arnemuiden. 'Het grootste gedeelte van het werk hebben vrijwilligers verzet. Zij hebben een prachtig pad gemaakt van de herinneringen in het landschap.'



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief