Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Marleen Hozee uit Wolphaartsdijk ontwerpt duurzame sportkleding

Door: Eugene de Kok Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - De ASN Bank Wereldprijs wint ze niet, maar Marleen Hozee uit Wolphaartsdijk gaat stug door met het ontwikkelen van duurzame hardloopkleding, gemaakt van gerecyclede pet-flessen in fabrieken waar mensen onder goede omstandigheden werken.

Van de bijna 200 inzendingen voor de ASN Bank Wereldprijs schopte Marleen Hozee het met haar Run a Loop tot de laatste vijftien. Tussen die vijftien was ze de enige Zeeuwse ondernemer, maar de jury van de prijs koos voor andere finalisten. “Jammer, maar er zaten een paar hele mooie initiatieven in mijn categorie. Ik ben tevreden met dit resultaat”, zegt de inwoner van Wolphaartsdijk. “Ik heb er veel aandacht door gekregen en mijn businessplan is ook nauwkeurig bekeken.”

Chemicaliën

Ook zonder finaleplaats gaat Hozee door met het ontwikkelen van haar duurzame hardloopkleding. “Ik let bij het kopen van gewone kleding op waar en van wat het is gemaakt. Omdat ik graag hardloop ben ik ook op zoek gegaan naar hardloopkleding, die duurzaam is gemaakt. Dat was er niet.”

Dan moest ze het zelf maar gaan maken, dacht ze begin 2017. Kleding ontwerpen en maken kon ze nog niet, maar ze wist al wel heel goed wat wel en niet duurzaam is. Zo wist ze dat bamboe niet altijd zo milieuvriendelijk is als sommige mensen beweren. “Er worden heel veel chemicaliën gebruikt bij de productie”, aldus Hozee. Van wol denken mensen ook dat het een duurzaam materiaal is. “Maar daar is weer ontzettend veel water nodig als je er kleding van maakt. Door een cursus Fair and Green Design en bezoekjes aan beurzen kwam ik erachter dat gerecycled materiaal het meest duurzame is.”

Zonnepanelen

Na veel zoekwerk op internet vond ze een fabriek in de buurt van Barcelona waar ze garens maken van oude pet-flessen en gerecyclede kleding. De arbeidsomstandigheden zijn er goed en zonnepanelen zorgen voor de energie. “Vervolgens moest ik iets vinden waar ze van deze draden stof kunnen maken. Dat heeft lang geduurd.”

Uiteindelijk kwam ze uit bij een fabriek in Litouwen. Daar maken ze zowel het textiel als de kleding. Dat is weer gunstig voor de transportafstanden, want hoe meer er moet worden gereden, hoe slechter voor het milieu. In Litouwen krijgen de arbeiders een fatsoenlijk uurloon en wordt er zo duurzaam mogelijk gewerkt. Hozee gaat er binnenkort naartoe. In aanloop naar dat bezoek krijgt ze al een aantal prototypes van haar hardloopkleding opgestuurd van de Litouwers. In eerste instantie gaat het om een shirt met korte en een met lange mouwen, een korte broek en een lange broek voor vrouwen.

Milieubewust

Als het een beetje meezit kan ze volgend jaar beginnen met een crowdfundingsactie voor een startkapitaal. Ze heeft er alle vertrouwen in dat haar kleding zijn weg zal vinden naar milieubewuste sporters.

Hozee ziet het helemaal voor zich, al weet ze dat het slechts een druppel is op een gloeiende plaat. “Heel veel mensen hebben het over de olie-industrie als het over vervuiling gaat”, zegt ze. “De kledingindustrie is echter een goede tweede op dat gebied. Je hebt de planten die moeten groeien, er wordt ontzettend veel water gebruikt, er is veel transport nodig en de arbeidsomstandigheden voor de mensen die de kleding maken zijn lang niet altijd optimaal. Daar wil ik niets mee te maken hebben. Het kan ook anders. Ik hoop dat meer mensen bewust gaan nadenken over wat ze dragen.”

Winnaars

De ASN Bank Wereldprijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest inspirerende en duurzame startups van Nederland. De winnaars van de wedstrijd dit jaar worden volgende week woensdag (14 november) bekend gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief