Inwoners 's-Gravenpolder kunnen gezondheid gratis laten checken

‘s-GRAVENPOLDER - Inwoners van 's-Gravenpolder krijgen een gratis gezondheidscheck.


Als ze dat willen tenminste, benadrukt wethouder Marga van de Plasse-Nagelkerke. “Het is erg laagdrempelig. Iedereen ouder dan achttien jaar mag komen.”

Op dinsdag 29 januari en en donderdag 7 februari zijn zij welkom in sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder.

Coördinatie

De check geeft mensen onder meer inzicht in hun oog-hand-coördinatie, kracht en lenigheid, uithoudingsvermogen, balans en reactiesnelheid, bloeddruk, suiker en cholesterol, de verhouding tussen lengte en gewicht en de mentale gezondheid. “Het is geen diepteonderzoek, maar je komt er wel achter hoe je ervoor staat”, aldus Van de Plasse-Nagelkerke.

Goodiebag

Aan het einde krijgen de deelnemers, naast een goodiebag, een persoonlijk advies mee. “Ze gaan niet met lege handen naar huis.” Als er serieuze zaken aan het licht komen, worden mensen doorverwezen naar de huisartsen van de praktijk in ‘s-Gravenpolder en Hoedekenskerke. “Zij zijn enthousiast en doen mee.”

De check is een proef voor de gemeente Borsele. Als het een succes is, is de kans groot dat andere data en dorpen volgen.

Handvatten

De wethouder wil aan de ene kant dat inwoners hun gezondheid kunnen na laten kijken en handvatten krijgen om daaraan te werken . Aan de andere kant komen er wellicht zaken naar voren die belangrijk zijn voor toekomstig beleid. “Soms vraag ik me ook wel eens af: ‘Tot hoe ver moet je gaan?’ We hebben echter een duidelijke opdracht van het kabinet om in preventief opzicht veel te doen en dit is een vrijwillige test. Niemand moet komen. De mensen zijn zelf verantwoordelijk.”

Indigo

Ze hoopt dat er niet alleen ‘toch al redelijk gezonde mensen’ komen. “Wie weet bereiken we hiermee een andere doelgroep. Als je je nek niet uitsteekt, zul je het nooit weten.” Naast de huisartsen zijn er vertegenwoordigers aanwezig van Borsele Beweegt, de gemeente, SportZeeland en Indigo.

Een check duurt tussen de vijftig en zestig minuten. Op dinsdag 29 januari staan de deuren open tussen 15.30 uur en 19.30 uur en op donderdag 7 februari van 12.30 uur tot 17.00 uur.    
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief