Foto: Bennie Krajenbrink

Delta Bierfestival al 25 jaar succesvol door kleinschaligheid

GOES - De Deltabrouwers organiseren zondag voor de 25e keer het Delta Bierfestival. Plaats van handeling is zoals altijd de Goederenloods in Goes. “We hebben wel eens gedacht aan een andere locatie, maar waar moet je naartoe? Dit bevalt ons hartstikke goed.”


En de bezoekers ook, want het is altijd steendruk in het gebouw op het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele. “Qua bezoekers zitten we aan onze taks”, zegt Bram van Stee, voorzitter van de Deltabrouwers.

Entreeprijs

De kracht van het festival zit volgens Van Stee in de kleinschaligheid, de gezelligheid en de bescheiden entreeprijs van twee euro. “En dat muntje kun je gewoon aan de deur kopen. Bij ons geen dure toegangskaarten die je vooraf moet aanschaffen. Dat eenvoudige trekt mensen. Het vindt bovendien al jaren op de zondag plaats dat het gratis reizen is voor mensen met een boekenweekgeschenk. Dat helpt ook mee.”

Familie

De voorzitter ziet elk jaar veel bekende gezichten, maar ook steeds nieuwe mensen. Hetzelfde geldt voor de ambachtelijke brouwers op het festival. Dit jaar staan er vijf. Brouwerij Boelens uit het Belgische Belsele is zo’n oude bekende. De familiebrouwerij was in het verleden een vaste waarde op het festival en keert nu terug.

Vruchtenbier

De laatste jaren is Slot Oostende een vaste waarde op het evenement. De Goese brouwerij presenteert een deel van haar bieren op het festival, net als een aantal meer experimentele smaken van het bekende Emelisse-merk. Verder komen De Muifelbrouwerij uit Oss, Lux Brewery uit Eindhoven met haar vruchtenbieren, stouts, porters en quadrupels en Brouwerij Frontaal uit Breda komen ook naar Goes.

Veel moeite moet De Deltabrouwers niet doen voor deelnemers. “In het begin moesten we bijna op onze knieën om brouwerijen naar Goes te halen. Nu is er sprake van een wachtlijst.”

Hobby

Het is tekenend voor de toegenomen populariteit van speciaalbier. “Het aantal ambachtelijke brouwerijen is de laatste jaren enorm gestegen. Toen ik begon als hobbybrouwer waren er 163 geregistreerd. Nu zijn dat er al 650. Dat is mooi, maar het maakt het niet makkelijker. Voor kleintjes is het best een problematische markt op het moment. Zij kunnen er moeilijk tussenkomen.”

Honingtripel

Het festival begint zondag om 13.30 uur in de Goederenloods. Naast de brouwerijen presenteert De Deltabrouwers een eigen bier. Dit jaar is dat een honingtripel van 8,5 procent. Verder staat er in de Goederenloods een informatiestand, het bierproefautomaat en met de tombola zijn mooie prijzen te winnen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief