zwemmen-1-large
zwemmen-1-large

Waterschap waarschuwt voor slechte kwaliteit zwemwater

ZEELAND - Waterschap Scheldestromen waarschuwt preventief voor de mogelijk verslechterde waterkwaliteit van sloten vijvers en andere waterlopen. "Gebruik ogen en neus voordat u in contact komt met oppervlaktewater."


Dat laat het waterschap weten in een persbericht. Het warme weer van de afgelopen tijd in combinatie met weinig neerslag kan ervoor zorgen dat op sommige plekken de waterkwaliteit achteruit gaat. 

Agrariërs

Ook agrariërs wordt gevraagd om rekening te houden met de droogte. Water onttrekken uit oppervlaktewater is alleen toegestaan wanneer agrariërs een watervergunning hebben en ook voldoen aan de voorwaarden die in de vergunning gesteld worden. In de vergunning is onder andere aangegeven dat er niet beregend mag worden wanneer het waterpeil onder een bepaald niveau is gezakt. Dit om voldoende water in de sloot en de bodem te houden. In deze droge periode controleert het waterschap actief op de voorwaarden uit de watervergunning.

Warmte en water

Warm en droog weer vormen ideale omstandigheden voor algen om tot bloei te komen. Wanneer er te veel algen in het water zitten, kan dit leiden tot een zuurstoftekort met als gevolg stank of zelfs vissterfte. Het waterschap wil benadrukken dat dit natuurlijke verschijnselen zijn. Naarmate de temperatuur afneemt en neerslag valt, verbetert de waterkwaliteit weer.

Wat (niet) te doen?

Voor verkoeling wordt mensen aangeraden om te zwemmen in de door de Provincie Zeeland aangewezen zwemwaterlocaties in de Noordzee, Ooster- en de Westerschelde, Veerse Meer of de binnenwateren Braakman en De Vogel in Zeeuws-Vlaanderen. Meer informatie over aangewezen zwemwater is hier te vinden. Dit advies geldt ook voor huisdieren.

Ziet u oppervlaktewateren met een rare kleur of geur in de Zeeuwse binnenwateren? Meld dit dan bij uw gemeente of waterschap Scheldestromen via het telefoonnummer 088-2461000. 

Mura Kuijpers
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief