Rien Heijboer van het Leger des Heils (rechts) en vrijwilligers van de kringloopwinkel. FOTO PETER URBANUS
Rien Heijboer van het Leger des Heils (rechts) en vrijwilligers van de kringloopwinkel. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Nieuwe stek voor kringloopwinkel Leger des Heils

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND - De kringloopwinkel van het Leger des Heils in Heinkenszand is verhuisd van de Dorpsstraat naar de Barbesteinkerk aan Clara’s Pad. Daar is meer ruimte en de voorzieningen zijn beter.

De nieuwe eigenaren van de Barbesteinkerk wonen in het pand ernaast en verhuren een deel van de kerk aan het Leger des Heils. De vrijwilligers hebben hard gewerkt om alles op tijd in orde te krijgen.

Contacten

Vorige week dinsdag was de nieuwe winkel voor het eerst open. Alles is wat ruimer en er zijn goede voorzieningen. Een clubje vaste bezoekers uit de zaak is neergestreken in de koffiehoek. “De sociale contacten zijn belangrijk”, zegt Rien Heijboer van het Leger des Heils. “De bereikbaarheid van de nieuwe winkel en de parkeergelegenheid in de nabije omgeving zijn zonder meer pluspunten. Klanten komen niet alleen uit gemeenten op de Bevelanden, maar ook van Walcheren.”

Teamleiders

Hennie de Groot beaamt dat. “Soms stuurt de winkel van het Leger des Heils in Vlissingen mensen door naar onze winkel”, zegt ze. De Groot is één van de drie teamleiders van de winkel in Heinkenszand.

Meubelhal

Meubels staan er niet. Daarvoor moeten klanten bij de meubelhal aan de Leliestraat in Goes zijn. Wel hangt er volop dames-, heren- en kinderkleding en is er een snuffelhoek vol keukenspullen en kleine huishoudelijke artikelen en speelgoed. De spullen en kleding verkeren over het algemeen in goede staat. Alles wordt uitgezocht door de vrijwilligers. “Vooral de tweedehands kleding vindt veel aftrek”, zegt Heijboer. “Niet alleen omdat er veel mensen zijn die weinig te besteden hebben. Het past ook in de kringloopgedachte. Veel mensen kopen nu alleen nog tweedehands. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Hergebruik is daarom een duurzame en voordelige keuze.”

Begeleiding

De winkel is drie dagen per week en elke eerste zaterdag van de maand geopend en wordt gedraaid door vrijwilligers. “Een hele prettige groep”, zegt De Groot. “Als er een vrijwilliger bij is die wat meer begeleiding nodig heeft kan dat. Het is echt en club.”

Gezinnen en alleenstaanden met een inkomen onder het sociaal minimum mogen twee maal per jaar voor respectievelijk 45 en 25 euro kleding uit komen zoeken. “Met onze kringloopprijzen heb je dan al een aardige stapel kleding in handen”, aldus Heijboer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief