Het schilderij 'Katse Veer' van Gerard Menken. FOTO CHARLES R.M.M. LINSSEN
Het schilderij 'Katse Veer' van Gerard Menken. FOTO CHARLES R.M.M. LINSSEN (Foto: Charles R.M.M. Linssen)

Kloetinge staat stil bij geboortedag Gerard Menken

KLOETINGE - Kloetinge viert in augustus en september dat kunstenaar en musicus Gerard Menken honderd jaar geleden is geboren. Hij leefde de laatste 35 jaar van zijn leven in Kloetinge.


Gerard Menken kwam honderd jaar geleden ter wereld in Scherpenzeel. Hij woonde en werkte in Kampen, Genderen, Nederhemert, Zaltbommel, Nijmegen en de laatste decennia in Kloetinge. Hij werd opgeleid tot musicus. Menken werkte als docent muziek op het Goese Lyceum en het Scheldemond College in Vlissingen. Ook was hij jaren organist van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel en dirigent van een aantal orkesten.

Details

Hij begon pas op latere leeftijd, na zijn pensionering, te werken als kunstschilder. Hij was autodidact en liet zich vooral inspireren door de Franse schilderkunst in de 20e eeuw. Zijn werk kenmerkt zich door krachtige lijnen en heldere, zonnige kleuren. Het is figuratief, zonder al te veel aandacht voor details. Menken werkte onder meer met olie- en waterverf, krijt, gouache, houtskool en pen.

Museum

In Historisch Museum De Bevelanden is tot en met 22 september een expositie te zien van Menken. Het gaat om schilderijen met een Zeeuws thema. Van 12 augustus tot en met 28 september zijn zijn stillevens te bewonderen in Kunstuitleen De Bevelanden in Goes. Tussen 2 en 7 september is er bovendien een overzichtstentoonstelling in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Koperensemble

Kloetinge schenkt veel aandacht aan de honderdste geboortedag van Menken. Initiatiefnemers van het programma zijn echtgenote Hennie Menken en oud-leerling Henk Kramer, die actief is bij Brassband Excelsior. Het programma wordt 31 augustus geopend door Marguerite Lincklaen Arriens, dochter van de voormalige ambachtsvrouwe van Kloetinge. De muzikale omlijsting komt van het koperensemble van Brassband Excelsior. Op 15 september is in de Geerteskerk een concert van bandoneonist Carel Kraayenhof en Pablo Dobal met het het programma ‘Dwaze tijd’. Kaarten daarvoor kunnen worden gereserveerd via de website www.concertbijdeburen.nl.

Musica Cordis

Een week later vinden er op verschillende locaties aan het Geertesplein en het Marktveld in Kloetinge concerten plaats in het kader van Concert bij de Buren. Weer een week daarna verzorgen Brassband Excelsior en het koor Musica Cordis een slotoptreden in de Geerteskerk. Er gaat dan een stuk in première dat is geschreven door Albert-John Vervorst. Hij heeft elementen uit het werk van Menken gebruikt. Kinderen van de Kloetingseschool exposeren tegelijkertijd hun schilderijen, die ze hebben gemaakt op basis van het werk van Menken.

Het programma is te vinden op www.gerardmenkenfestival.org 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Bezorgers

Wilhelminadorp

Monteurs

Goes

CE Chauffeurs

Benelux, Noord- Frankrijk en Duitsland.

Installatiemonteur

Vlissingen

Verkoper binnendienst

Terneuzen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief