stadskantoor-goes-medium
stadskantoor-goes-medium

Goes blijft zich in financieel opzicht verbeteren

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De gemeente Goes blijft zich in financieel opzicht verbeteren. De meerjarenbegroting laat voor de komende jaren flinke overschotten zien.

"We hebben grip op onze financiën en kijken met een positief gevoel naar de toekomst”, zegt wethouder Loes Meeuwisse.

Bij de presentatie van de perspectiefbrief eerder dit jaar uitte ze nog haar zorgen over 2020. Vooralsnog houdt Goes volgend jaar echter 361.000 euro over, mede door een hogere uitkering van de landelijke overheid. Het overschot loopt op tot 3.523.000 euro in 2023. “Maar dat bedrag nemen we met een korreltje zout. Het is moeilijk om zo ver vooruit te kijken.”

Reserves

Goes blijft de komende jaren investeren, maar is ook voorzichtig. Ze heeft bijvoorbeeld een risicoreserve voor het sociaal domein en let goed op haar weerstandsvermogen, het vermogen om risico’s op te vangen. “We zijn financieel wel gezond genoeg om bepaalde zaken op te vangen.”

Omnium

Een van de grootste risico’s is sport- en recreatiecentrum Omnium. Goes denkt daar de komende jaren zowel incidenteel als structureel meer geld aan kwijt te zijn. Wat er precies nodig is om Omnium toekomstbestendig te maken is momenteel onderwerp van onderzoek.

Belastingen

Mede door de positieve vooruitzichten hoeft Goes haar lokale belastingen nauwelijks te verhogen. Vrijwel alle leges gaan met 2,5 procent omhoog. Uitzonderingen daarop zijn de forensen- en toeristenbelasting en reclamebelasting voor winkeliers in het centrum, waarvan de opbrengst wordt geïnvesteerd in de binnenstad. Goes staat achter Veere op de tweede plaats van gemeenten met de laagste lokale lasten voor inwoners. Voor ondernemers is ze de goedkoopste van de vier grote steden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief