Afbeelding

Provincie en Zeeuwse boeren willen samen werken aan stikstofaanpak

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Het provinciebestuur en Zeeuwse boeren willen samen ‘werkbare, regionale stikstofplannen’ maken.

Dat is de uitkomst van een spoedoverleg op maandag tussen de provincie, ZLTO en het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt. Volgens de partijen zou Zeeland de landelijke aanpak moeten vertalen naar een Zeeuws plan, zodat de kansen die de provincie heeft worden benut.

Als er algemene regels zouden worden ingevoerd, kan dat investeringen van boeren belemmeren. “Dit kan de toekomstbestendigheid van bedrijven beperken, bedrijfsovername door jonge boeren afremmen of zelfs onmogelijk maken”, zeggen de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Invloed

Algemene regels zouden hier ook weinig invloed hebben op het probleem, omdat Zeeland slechts een kleine veehouderijsector heeft. Het bestuur en de boeren denken dat maatregelen op het gebied van natuur en landbouw wel kunnen bijdragen aan het terugdringen van het stikstofprobleem. Deze maatregelen moeten dan wel in een voor iedereen bij te benen tempo worden genomen.

Minister

De provincie heeft de boeren  beloofd de Zeeuwse situatie aan te kaarten bij minister Carola Schouten van Landbouw. Deze week overleggen de provincies met Schouten. Er zijn nu 22 meetpunten voor ammoniak in Zeeland.

Meetpunten

Tijdens het spoedoverleg is afgesproken dit aantal uit te breiden naar 28. De locaties van de extra meetpunten worden in overleg bepaald. Bovendien is afgesproken elkaar regelmatig te zien de komende dagen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief