Afbeelding

Hoedekenskerke staat stil bij oorlog en bevrijding

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOEDEKENSKERKE - Hoedekenskerke staat dit weekend stil bij de Slag om de Schelde en de verwoestende gevolgen die de oorlog had op het dorpje aan de Westerschelde. Thema van de herdenking is vrijwaring van vrees.

Het is één van de vier vrijheden die president Franklin Delano Roosevelt benoemde in zijn beroemde toespraak in 1941. Kinderen van basisschool De Regenboog in Hioedekenskerke hebben tekeningen gemaakt over het thema, die vrijdag, zaterdag en zondag in de kerk hangen. “En het zal op meer manieren terugkomen”, zegt Marianne Bijkerk, die als secretaris van de dorpsraad betrokken is bij het weekend.

Diaken

Zelf woont ze pas vier jaar in het dorp. Als diaken van de PKN-kerk maakte ze de jaarlijkse dienst, waarin de 21 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, een paar keer mee. “Daarin hoorde je veel verhalen van nabestaanden. Dat opende mijn ogen. Het moeten drie verschrikkelijke dagen zijn geweest”, zegt ze. “De inwoners zijn drie dagen lang beschoten.”

Lampionnen

Zij en haar collega’s in de dorpsraad vonden dat ook Hoedekenskerke in dit herdenkingsjaar zelf stil moest staan bij die gruwelen. Het is een combinatie van herdenken en vieren.

Zoals elk jaar is er zondag een herdenkingsdienst, die begint om 10.00 uur. Meteen daarna is er een kranslegging bij het monument. In de twee dagen daarvoor is er van alles te doen in het dorp. Vrijdag is er om 19.00 uur een lampionnenoptocht. Op de dijk wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Het brandt zeker een dag.

Wandeling

Zaterdag is er van alles te doen in het dorp: een wandeling langs informatiepanelen over de oorlog, het planten van een herinneringsboom en om 13.30 uur een meet and greet met dorpelingen die de oorlog hebben meegemaakt. Ook is er om 14.30 uur een concert van het mannenensemble Lezzom in de PKN-kerk De Ark. Het staat onder leiding van Elena Berdnikova. Organist Frank den Bakker en violiste Elianne den Bakker werken mee. Iedereen is welkom in Hoedekenskerke. Alle activiteiten zijn gratis.[l]

Boekje

Het boekje ’Soldaten kwamen en gingen’ van Allewijn en Priester beschrijft de verschrikkingen die Hoedekenskerke tijdens de oorlog heeft doorstaan. Het boekje uit 1946 is onlangs hertaald door Gerard Verkuil. Hij heeft de verhalen in modern Nederlands vertaald. De originele foto’s zijn overgenomen. “Het geeft een unieke inkijk in het leven van de tijd”, zegt de schrijver. Het boekje is een uitgave van Paard van Troje uit Goes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief