Foto: Musical Vrienden

'Slot Oostende is de perfecte plek voor locatietheater'

  Cultuur

GOES – Musical-Vrienden laat oude tijden herleven in Slot Oostende. Donderdag vindt de try-out plaats van een walking-dinnershow, waarbij het publiek door twee hoofdrolspelers wordt meegenomen op een reis. Tijdens de tour krijgen de bezoekers een diner voorgeschoteld. “Het is een unieke ervaring”, stelt scriptschrijver en regisseur Marcel van As.


Samen met Ludo Heesters (dirigent) en Emmely Tunders (choreograaf) vormt Marcel van As de artistieke leiding van de productie. “Het is groot. Vanuit Musical-Vrienden doen er 45 spelers mee en er is een groep figuranten. De techniek die nodig is voor de show loopt door het hele slot heen en de tuin wordt helemaal uitgelicht. Ook doet het personeel van het restaurant mee. In totaal zijn er wel 100 mensen actief. Het is een musical, dus er komen liedjes in voor. Voor een deel zijn ze herkenbaar, maar er zijn ook nieuwe nummers. Het geheel is dynamisch en op maat gemaakt voor de locatie. Het is zien, horen en proeven en echt een beleving.”

Archeologisch

Marcel kwam vijf jaar geleden al op het idee 'iets' te doen met het slot, toen er op de plek waar nu het restaurant staat archeologisch onderzoek werd gedaan. “Ik stond voor de klas en heb toen met mijn leerlingen een rondleiding gekregen in het pand. Het greep mij aan dat de voormalige eigenaar kalk op de 13e eeuwse muren had gesmeerd om ze oud te laten lijken. Ik wilde er wat mee. Het leek mij de perfecte plek voor locatietheater.”

In de 2,5 uur durende voorstelling wordt de bezoeker meegenomen op reis naar het verleden. In totaal zijn er acht verschillende scènes in verschillende delen van het slot. Er wordt kennis gemaakt met vroegere bewoners en een inkijkje gegeven in hun leven. Daarnaast passeren mensen uit het heden de revue.

Bewondering

Centrale figuur is Jacoba van Beieren. Zij roept veel bewondering op. “Ik wilde geen historische vertelling over haar doen en ben in boeken gaan neuzen. Ik kwam er achter dat haar rol voor Goes eigenlijk best mee valt, maar dat er een bepaald verlangen is van Goesenaren om zich aan haar te verbinden. Het is een verlangen naar verbondenheid met elkaar en de stad. Dit verlangen wordt in de voorstelling gepersonifieerd.”

Geschiedenis

Marcel benadrukt dat het geen geschiedenisles is, maar dat de voorstelling wel veel verborgen feiten bevat. “De naamgevingen kloppen bijvoorbeeld. Wel wordt er bewust een vergelijking getrokken met het heden. Voor ons is het ook allemaal nieuw en spannend.”

Hij sluit niet uit dat de show bij succes een vervolg krijgt. Kaarten voor de try-out en voorstellingen in de komende twee weekenden zijn verkrijgbaar via de website van Slot Oostende. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Verzorgende IG

Goes - Hansweert - Kruiningen - Krabbendijke - Rilland - Yerseke

Verzorgende IG (niveau 3) of Verpleegkundige (niveau 4)

Bergen op zoom

Bezorgers

Goes - Goesemeer

Management ondersteuner/ Secretaresse zorgeenheid m/v

Goes

Allround rioleringsmedewerker

Tholen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief