Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Rinus Spruit zet wonderdokter van Goes in de schijnwerpers

Door: Eugene de Kok Cultuur

GOES - Met een wandeling langs een aantal locaties in de Goese binnenstad heeft Rinus Spruit woensdagavond zijn nieuwe boek gepresenteerd: ‘De wonderdokter’.

Het boek gaat over Albert Willem van Renterghem, die leefde van 1845 tot 1939.

Als plattelandsdokter in Heinkenszand en later huisarts in Goes verdiepte hij zich in de hypnose als vorm van therapie. Hij was de eerste in Nederland. Later maakte hij zich ook sterk voor de verspreiding van de methoden van Sigmund Freud en Carl Gustav Jung. Van Renterghem vertaalde onder meer Freud’s werk.

Psychiaters

De Goese arts ontmoette in zijn leven beide beroemde psychiaters en de Franse hypnotiseur Liébault. Spruit, die eerder de romans ‘De Rietdekker’, ‘Een dag om aan de balk te spijkeren’ en ‘Broeder, schrijf toch eens’ schreef, kreeg het dagboek van Van Renterghem twee jaar geleden in handen. “Daarin had hij zijn levensverhaal opgetekend, maar wat heb je daaraan als niemand het leest? Ik vond het ontzettend zonde dat het in de archieven stond te verpieteren, want het is prachtig geschreven. Je volgt hem in zijn rondgang langs patiënten en ziet hem op de dijken lopen.”

Notities

Spruit maakte van de 1400 pagina’s aan notities van Van Renterghem een roman die de schijnwerpers zet op de bijzondere, maar door velen vergeten Goesenaar. “Het was een soort plakboek”, zei Spruit woensdag over de originele dagboeken. “Hij zette er zelfs de menukaart in als hij naar een restaurant was geweest. Ik heb bepaalde zaken verbonden en er een mooi verhaal van proberen te maken.”

Locaties

Spruit leidde woensdag een grote groep belangstellenden langs locaties waar Van Renterghem woonde en werkte. Zo had hij een praktijk op de Grote Markt, in het pand waarin nu al jaren coffeeshop Plan B zit. Het stond tegenover het onderkomen van zijn vader: het pand dat later dienst deed en bekend kwam te staan als Het Postkantoor. Spruit reikte de eerste exemplaren van ‘De wonderdokter’ uit aan twee nazaten van Van Renterghem. “Door het bestuderen van de dagboeken heb ik het gevoel dat ik bijna familie ben geworden”, zei hij. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief