Het kantoor van waterschap Scheldestromen in Middelburg.
Het kantoor van waterschap Scheldestromen in Middelburg. (Foto: Leonard Passchier)

Waterschap investeert miljoen extra in wegen

  Actueel

MIDDELBURG - Vanaf dit jaar investeert waterschap Scheldestromen structureel een miljoen euro extra in wegreconstructies. Om de wegen in Zeeland veilig te houden gaat hier jaarlijks 2.345.000 euro naartoe.


Dit blijkt uit de jaarrekening van 2018 die het schap maandag presenteert. Ze houdt 840.000 euro over aan vorig jaar, maar Scheldestromen nuanceert dit overschot doordat er voor acht ton aan werk niet is uitgevoerd in 2018. Die werkzaamheden staan voor dit jaar op stapel.

Energiefabriek

Een van de grootste projecten die het waterschap in 2018 afrondde, was de ombouw van de waterzuivering Walcheren in Ritthem tot zogenaamde 'energiefabriek'. Dit project begon in 2017 en had tot doel om de zuivering energieneutraal te laten functioneren en energie op te wekken voor circa 380 huishoudens. Met dit project was ruim 9,1 miljoen euro gemoeid. 

Dijkversterking

Ook de verkenningsfase van de dijkversterking bij Hansweert kost veel tijd en geld. Het waterschap wil omwonenden en andere belanghebbenden van dit project zoveel mogelijk bij de uitvoering betrekken. Dit vergt meer voorbereiding vooraf, maar biedt een veilige dijk die qua ruimtelijke inpassing draagvlak heeft onder de belanghebbenden, aldus Scheldestromen.

Natuurvriendelijke oevers

Het schap geeft ook geld uit aan goed waterbeheer. 'Dat wordt in deze periode van klimaatverandering steeds belangrijker. Daarom investeert Scheldestromen al jaren in de aanleg van waterberging.' In 2018 heeft ze 7,3 kilometer natuurvriendelijke oever aangelegd, à 2.500.000 euro. Dit zijn minder stijl aflopende oevers, die meer ruimte bieden aan flora en fauna.

Digitaal

Het digitaler werken kost het schap ruim twee ton. 'Als moderne overheid circuleert er geen papieren post meer, maar gaat alles digitaal. Al deze documenten moeten ook voor de toekomst behouden en vindbaar blijven. Hierin investeerde het waterschap 213.000 euro.'

Bestuursperiode

De jaarrekening van 2018 is de laatste van de bestuursperiode van voor de waterschapsverkiezingen in maart. Op 6 juni wordt deze jaarrekening voorgelegd aan de algemene vergadering van het waterschap. "We hebben hard gewerkt om Zeeland qua waterbeheer toekomstbestendiger te maken", stelt waterschapsbestuurder Denis Steijaert. "Terugkijkend op de afgelopen vier jaar kan ik zeggen dat er veel is geïnvesteerd in veilige waterkeringen en wegen, het voorkomen van wateroverlast- of tekort en schoon en gezond oppervlaktewater, terwijl de stijging van de lasten binnen de perken is gebleven."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>