Frans Sturm in één van zijn drie bloemenzeeën in Heinkenszand.
Frans Sturm in één van zijn drie bloemenzeeën in Heinkenszand. (Foto: Britta Janssen)

Frans Sturm viert dahliajubileum met doop nieuwe soort

  Actueel

HEINKENSZAND - Soms met bussen tegelijk komen liefhebbers uit binnen- en buitenland kijken naar zijn bloemenpracht. De dahlia's van kweker Frans Sturm uit Heinkenszand gaan de hele wereld over en verschillende soorten dragen zijn naam. "Zelf een soort creëren, dat is het leukste en dat blijft de uitdaging", vertelt Sturm over zijn liefde voor de dahlia. Zaterdag viert hij zijn 50-jarig 'dahlia-jubileum' en Han Polman, commissaris van de koning in Zeeland, doopt dan een nieuwe soort. 


Op drie locaties in Heinkenszand - twee aan de Van Cittersstraat en een aan de Dorpsstraat - groeien de dahlia's van Frans Sturm (65). Hij kweekt zo'n zes-, zevenhonderd (!) verschillende. "Mensen komen bij mij niet zozeer voor de aantallen, maar voor net die ene soort", vertelt Sturm.

Look-a-like

Op de percelen is duidelijk te zien hoeveel variatie, bijvoorbeeld in kleur en vorm, de dahlia kan bieden. "Het is de sport om een nieuw soort te kweken dat toegevoegde waarde heeft voor de markt." Dat is niet makkelijk, maar door zijn enthousiasme en inmiddels jarenlange ervaring is het Sturm toch al enkele keren gelukt. "Van de duizend zaailingen blijven meestal maar vier of vijf goede over. Vaak krijg je een look-a-like."

Testfase

In april gaan de zaadjes de grond in en in oktober komt de dahlia tot bloei, legt de jubilaris in een notendop uit. "De testfase duurt ongeveer drie jaar. Dan weet je bijvoorbeeld of de plant sterk genoeg is." Sturm vertelt met plezier over het kweken en dat doet hij dan ook graag als er bezoekers zijn, bijvoorbeeld tijdens plukdagen (in het geval van dahlia's beter snijdagen genoemd) en open tuindagen. Ook verzorgt hij lezingen en vragen dahlialiefhebbers hem regelmatig om advies. "Een drupje chloor in het water en de stelen om de twee dagen schuin afsnijden. Dan moet je zeker een week plezier kunnen hebben van je dahlia's."

Veelkleurigheid

De jubilaris noemt het kweken een uit de hand gelopen hobby. De in Sint Laurens geboren Sturm ontdekte de dahlia als jongen, bij de bloemenzaak van de familie Alewijnse. "Ik vond ze mooi door hun veelkleurigheid." Hij kocht een bos voor zijn moeder en dat werd een wekelijkse traditie. "Totdat ik van mijn opa dahliaknollen kreeg. Als ik ze zelf zou zaaien, spaarde ik geld uit voor een pilsje, zei hij, haha." Wat begon met acht knollen is uitgegroeid tot tweeduizend vierkante meter grond met duizenden dahlia's. "Ik zie zoveel blije mensen, dat maakt het leuk. Jaren geleden vertelde ik eens dat ik dahlia's ging snijden en toen wachtten sommige mensen uren op een bosje. In de regen. Dat is een mooie herinnering." En het idee voor de snijdagen en open tuinen was geboren.

Wens
Zelfs na een halve eeuw is Sturm nog niet uitgekeken op het dahlia's kweken. Hij leert nog ieder jaar, zegt hij. "Nu bijvoorbeeld door een andere meststof. Daar zit weinig stikstof in en daardoor groeit de dahlia langzamer. Ik merk dat er minder ongedierte op afkomt, waarschijnlijk doordat het blad minder mals is door het langzamer groeien."
Sturm vertoont zijn kweekkunsten ook graag op het Nederlands kampioenschap. De truc is om meerdere identieke exemplaren te presenteren. De kweker met de meest op elkaar lijkende bloemen wint. "Mijn wens is om nog eens overall-kampioen te worden, met de meeste punten voor alle klassen samen."

Kaart

Tijdens de jubileumviering houden onder meer de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis en commissaris Polman een toespraak. Ad Schenk praat het geheel als 'ceremoniemeester' aan elkaar. "Ik ken Frans uit mijn wethouderstijd (Schenk was tot voorjaar 2018 wethouder voor de gemeente Borsele, redactie) en heb eens een bus vol Denen helpen ontvangen. Zij waren zo enthousiast en bekeken Frans' dahlia's vol aandacht. In die vijftig jaar is Frans als kweker enorm geprofessionaliseerd. Zijn bloemen gaan de hele wereld over en hij won meerdere malen prijzen op het Nederlands kampioenschap. Daarmee zet hij de gemeente Borsele echt op de kaart."

Meer informatie

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus zijn de drie tuinen van Frans Sturm tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken tijdens de open tuindagen. Kijk voor meer informatie op www.zeelanddahlia.nl. Hier staat welke acht tuinen open zijn voor een leuk een dagje 'Borselse tuinen' bezoeken.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Bezorgers

Goes

Bezorgers

Middelburg

Bezorgers

Reimerswaal-Kapelle

Bezorgers

Wemeldinge

Bezorgers

Goes

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief