Afbeelding
Bo van Scheyen

Zeeland vestigt hoop nu op kabinet

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Nu staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft uitgesproken tegen de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen te zijn, doen de Zeeuwse overheden een beroep op het kabinet. Dat besluit op 1 april over de verhuizing. “Wees een betrouwbare overheid en zet onze regio niet in de kou”, verwoordt de Vlissingse wethouder Albert Vader woensdag de Zeeuwse boodschap die deze week per brief bij alle ministers en staatssecretarissen terechtkomt.

Dinsdag vond er op aandringen van de Zeeuwse overheden een gesprek plaats in Den Haag over de verhuizing van de kazerne. “Een bizarre avond”, zo vatte de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, het gesprek met de staatssecretaris samen. “Pas na twee uur kwam het hoge woord eruit: Defensie voelt er niets voor om de marinierskazerne naar Vlissingen te verhuizen.” Maar nieuwe argumenten hiervoor hoorden de vertegenwoordigers van de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen niet. 

Ruggengraat

Visser voorziet ‘onoverkomelijke problemen’ op personeel, operationeel en financieel vlak als de kazerne vanuit Doorn naar Vlissingen verhuist. “De vrees dat oudere onderofficieren, die de staatssecretaris de ruggengraat van de marine noemt, vertrekken bij een verhuizing naar Vlissingen is een valide argument, maar wij wisten daar niets van”, zegt wethouder Vader woensdag. “Wij zijn nooit betrokken bij de twijfels van de staatssecretaris. Dan hadden wij de helpende hand kunnen uitsteken, bijvoorbeeld door een zachte landing van de mariniers en hun echtgenoten in Zeeland te regelen.”

Het is volgens de Zeeuwen als sinds de ondertekening van de verhuizing naar Vlissingen, in 2012, bekend dat daardoor wellicht mariniers zouden opstappen. "Er is altijd rekening gehouden met een dip en Defensie twijfelde nooit officieel over de verhuizing."

Duurder

De laatste jaren werd de verhuizing wel enkele keren uitgesteld, omdat het ministerie van Defensie haar medezeggenschapsraad onvoldoende had betrokken bij het proces. "Nu zegt de staatssecretaris dat de kazerne door de medezeggenschap duurder uitvalt. Maar de stukken hierover wil ze niet delen.” Dat wil Visser volgens Vader pas doen na het kabinetsbesluit.

Oefeningen

“Als klap op de vuurpijl stelt de commandant der zeestrijdkrachten dat de wereld is veranderd en de mariniers moeten kunnen oefenen met 600, 700 man uit verschillende landen. Als we eerder hadden geweten over deze grootschalige oefeningen, dan hadden we kunnen kijken waar die in Zeeland kunnen plaatsvinden. Dit voelt als het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd. We hebben niets gehoord waardoor het kabinet het besluit over de verhuizing naar Vlissingen zou moeten heroverwegen.”

Onbetaalbaar

Daarom richten de Zeeuwse partners hun pijlen nu op dat kabinet. “Wij hebben een contract voor de verhuizing.” Wat het kabinet besluit, is volgens Vader de grote vraag. “We zien verdeeldheid. En de Zeeuwse kamerleden horen wij niet.” De Zeeuwen benadrukken nogmaals richting Den Haag dat de marinierskazerne is toegezegd als compensatie voor het verdwijnen van rijksdiensten uit Zeeland en voor het versterken van de Zeeuwse economie. De afgelopen jaren zijn er al tientallen miljoenen geïnvesteerd in de realisatie van de kazerne in Vlissingen, bijvoorbeeld voor grondaankopen, aanleg van wegen en het vrijmaken van grond bij de buitenhaven door sloop en verhuizing van woningen en bedrijven. “Daarnaast is de imagoschade voor Zeeland door het handelen van zowel legertop als staatssecretaris onbetaalbaar.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief