Afbeelding
Foto: DNA Beeldbank/Laat Zeeland Zien

Groningse docent gaat vroege geschiedenis Noord-Beveland schrijven

Door: Eugene de Kok algemeen

WISSENKERKE - Historicus Arie van Steensel gaat hoogstwaarschijnlijk de geschiedenis van Noord-Beveland van voor 1600 schrijven.

Van Steensel is sinds 2016 universitair docent sociale en economische geschiedenis aan de universiteit in Groningen, maar kent Zeeland goed. Hij schreef bijvoorbeeld mee aan het eerste deel van de Geschiedenis van Zeeland en promoveerde in 2010 cum laude met zijn studie over edelen in Zeeland.

De bekende mediëvist Peter Henderikx uit Veere heeft hem voorgedragen.

Overstromingen

Het boek moet de geschiedenis van Noord-Beveland van voor 1600 beschrijven. In de 16e eeuw kwam het eiland volledig onder water te staan door grote overstromingen. Er stonden na de stormvloed van 1532 op het eiland nog slechts twee kerktorens boven water. Vanaf 1598 begonnen de mensen weer met het inpolderen van het eiland.

Leeuwendeel

De gemeente wil 50.000 euro uittrekken voor het schrijven van de geschiedenis van het oude Noord-Beveland. Het leeuwendeel daarvan is bestemd voor de auteur en het drukken van (minstens) 400 exemplaren. De gemeente is enthousiast over het idee, omdat er tot nu toe vooral deelgebieden zijn beschreven en geen allesomvattend werk. “Van de geschiedenis voor 1530 weten we helemaal niets.”

Gemeenteraad

Als het boek er eenmaal is moet jong en oud kennis kunnen maken met de vroege geschiedenis.

De gemeenteraad neemt volgende week donderdag een besluit over het toekennen van het bedrag dat de gemeente haalt uit het samenlevingsfonds.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief