Afbeelding
Foto: Coby Weijers

Traveling men luidt adempauze Om den Potkachel in

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Met een optreden van het Belgische drietal Traveling Men komt er vrijdag een voorlopig einde aan Om Den Potkachel, de maandelijkse muziekavonden in Café Baarends in Goes. “We gaan ons even bezinnen”, zegt Annelies Baarends.

Ze zegt het met een glimlach, want Om Den Potkachel (ODP) blijft bestaan. De radiostilte na het optreden van Traveling Men op het biljart van Café Baarends is slechts een pauze. “Elke avond trekt nog steeds een kleine honderd man, maar de kern is minder groot dan hij is geweest”, zegt Annelies Baarends, zittend aan een tafeltje bij de beroemde potkachel. Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar de sleet zit er wat op.

ODP is zo’n kwart eeuw geleden ontstaan in de toenmalige kroeg in de Bocht van Guinea. Matty Verkamman en Jaap den Engelsman stonden aan de wieg van de gelijknamige stichting. “Wie een kunstje kon op cultureel gebied, was welkom. Dat was het idee.”

Uitkomst

In de begintijd was er meestal cabaret en één of twee bands, maar als iemand iets anders wilde doen, dan kon dat ook. Het cafeetje in de Bocht van Guinea werd al snel te klein. Café Baarends bood uitkomst. “Eenmaal hier werd het steeds drukker en drukker. We zijn op het voorste biljart begonnen, maar zijn op een gegeven moment naar het achterste verhuisd, zodat we de rest van het café als dansvloer konden gebruiken”, zegt Baarends. “We hebben zelfs een paar jaar met twee bars gedraaid. Dat doen we alleen bij carnaval en Koningsdag”, vult haar zus Joke Boel aan. “Ik heb wel eens gedacht dat we ten onder zouden gaan aan ons eigen succes.” Baarends denkt dat ODP toentertijd een gat in de markt was. “We zagen veel twintigers en dertigers komen plus andere mensen. Het was heel druk.”

Coverband

Nog steeds zijn de tweede vrijdagavonden van de maanden september, oktober, november, januari, februari, maart, april, mei en juni druk bezocht, maar Baarends en het bestuur van de stichting vonden het tijd voor iets anders. “Veel meer horeca-ondernemers hebben livemuziek. Je kunt soms het ene coverbandje op vrijdag in een kroeg zien en de zondag erna in een andere. We willen de avonden speciaal houden. Mensen moeten straks weer het gevoel krijgen dat ze naar een avondje ODP gaan.” Misschien houden ze in de nieuwe opzet meer vast aan de vrijdagavond, misschien keert het cabaret terug en misschien krijgen ODP-avonden een thema. “We weten het nog niet. We gaan er de komende maanden eens goed over nadenken, maar we keren zeker terug. In juni is er een ODP-avond.”

Singer-songwriters

Traveling Men is afkomstig uit België en bestaat uit drie singer-songwriters: Chris Piers (zang, gitaar, mandoline en percussie), Piet de Neve (gitaar, bas en percussie) en Luc Keirse (zang, gitaar, toetsen, blues en banjo). Ze spelen eigen nummers en covers, allemaal akoestisch. Hun muziek is een mengeling van blues, country, folk, kleinkunst en jaz. Het optreden begint om 21.30 uur.

Meer informatie is te vinden op www.omdenpotkachel.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief