Afbeelding
Foto: Tocardo

Bedrijf getijdenenergiecentrale Oosterscheldekering is failliet

Door: Eugene de Kok Algemeen

NEELTJE JANS - Tocardo is failliet. Het bedrijf is in Zeeland bekend vanwege de getijdenenergiecentrale tussen twee van de schuiven van de Oosterscheldekering.

Het bedrijf vroeg voor de jaarwisseling surseance van betaling aan. De Canadese eigenaar van Tocardo wilde het redden, maar kreeg daarvoor zelf de benodigde financiering niet rond.

De curator onderzoekt de komende tijd of en hoe de activiteiten van het bedrijf kunnen worden voortgezet. Er is goede hoop dat er een oplossing wordt gevonden, zegt Tocardo zelf op de site.

Geschikt

De constructie aan de Oosterscheldekering hangt er sinds 2015. Het is de meest geschikte locatie in Nederland voor getijdenenergie, omdat het water er hard stroomt.

Tonnen

De installatie is 50 meter lang en 20 meter breed en levert voldoende stroom voor zo’n 1000 huishoudens. Het was en is daarmee de grootste commerciële getijdenenergiecentrale ter wereld. De provincie heeft de centrale met enkele tonnen gesubsidieerd. In totaal is meer dan twee miljoen euro met de centrale gemoeid.



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief