Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Kunstenaars zijn hoofdact tijdens Kunstspeuren in de Zak

Door: Eugene de Kok Cultuur

HEINKENSZAND - In de ruim twintig jaar dat Kunstspeuren in de Zak wordt georganiseerd zijn er overal en nergens kunstroutes bij gekomen. De route in de Zak van Zuid-Beveland heeft aan populariteit echter nog niets ingeboet. Vrijdag en zaterdag vindt de 22e editie plaats met veel vertrouwde, maar ook een paar nieuwe deelnemers.

Zo doet Frans Penning dit keer voor het eerst mee. In de 15e eeuwse dorpskerk van Hoedekenskerke aan de Kerkstraat laat hij zijn digitale kunst zien. Penning is daar kort na de millenniumwisseling mee begonnen. Zijn kunst begint vaak met een schets of een foto. Op de computer maakt hij daar vervolgens allerlei bijzondere, wonderbaarlijke vormen mee.

Kunstuus

Waar Penning een nieuwe naam is op de affiche van Kunstspeuren in de Zak, zijn Jopie Minnaard, Betsy de Jonge, ‘t Ouwe Glas’uus en Galerie ‘t Kunstuus deelnemers van het eerste uur. “Wij doen sinds 1999 mee”, vertelt Arjen Pouwer van ‘t Kunstuus.

In de galerie in de Dorpsstraat in Heinkenszand is zoals altijd werk van gastkunstenaars te zien. Komend weekend zijn dat Ineke van den Berg uit Middelburg met haar aquarellen en werk in acryl en Wil Goed uit Middelburg, die haar beelden toont. Pouwer zit ook in het organisatiecomité van de route. “Het is ooit begonnen als initiatief van de Culturele Raad Borsele, maar sinds 2002 organiseren we het als deelnemers zelf. Zo rol je van het een in het ander”, lacht hij.

Ervaring

Het comité kan inmiddels bogen op een schat aan ervaring. Hoewel de organisatoren de laatste jaren het aantal kunstroutes, alleen in Zeeland al, sterk hebben zien stijgen, staat die in Borsele nog steeds als een huis. “De laatste jaren zien we steeds meer mensen uit Noord-Brabant, Limburg en België. We hebben sowieso altijd veel mensen over de vloer. Dat maakt het zo leuk. Er ontstaan de meest onverwachte en vaak diepgaande gesprekken over kunst.” De kracht van Kunstspeuren in de Zak is dat de bezoekers over het algemeen bij de kunstenaars thuis komen. “De kunstenaars, die op enkele gastexposanten na allemaal uit de gemeente zelf komen, zijn de hoofdact in hun eigen atelier.”

Elastiek

Kunstspeuren in de Zak duurt zowel in april als september twee dagen. Als bezoeker heb je die ook nodig als je alle ateliers wilt bezoeken. “Je fietst zo’n 60 kilometer als je naar alles toe gaat.” Elk jaar is er als extraatje een rode draad. Dit keer is dat de postelastiek. Elke deelnemer doet daar iets mee. Wat hij er zelf mee doet, houdt Pouwer nog even geheim. “Het zorgt voor iets extra’s”, zegt hij. “Er zijn mensen die de rode draad overal fotograferen. Dat is heel leuk.”

Pleisterplaats

Dit weekend doen dertien locaties mee aan Kunstspeuren in de Zak. De plekken, kunstenaars en hun werk zijn te zien op www.kunstspeurenindezak.nl. Zoals elk jaar is er een overzichtstentoonstelling in pleisterplaats, theetuin en soeperf Boerhaave in Hoedekenskerke. Aan de route is een goed doel gekoppeld. Dit jaar is dat de stichting ‘Projecten in Nepal’. FOTO BENNIE KRAJENBRINK 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief