Afbeelding

Riothermie-buizen Hollandiaplein gaan eindelijk de grond in

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De riothermie-buizen waarmee woningcorporatie RWS partner in wonen 60 appartementen op het Hollandiaplein gaan maandag de grond in.

De aanleg duurt tot en met 4 mei. Via de buizen worden de woningen en het water straks verwarmd met de warmte uit het riool. Het is voor het eerst in Nederland dat deze techniek wordt toegepast. “Ruim 80 procent van het afvalwater van de huishoudens in Goes is warm en komt in het riool terecht”, legt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes uit. “We vinden het zonde om daar niets mee te doen.”

Ontwikkelaar

De gemeente werkt mee aan het project, net als ontwikkelaar Marsaki. “Met riothermie winnen we die warmte terug uit het riool en verwarmen we de appartementen op het Hollandiaplein”, zegt directeur-bestuurder Maarten Sas van RWS. “We besparen energie, zodat onze huurders betaalbaar kunnen wonen en dragen bij aan een beter milieu.”

Succes

De drie partijen werken nauw samen om het tot een succes te maken. “De systemen moeten natuurlijk perfect op elkaar aansluiten, dus is goede samenwerking noodzakelijk”, vertelt Alssema. Ondanks alle voorbereidingen is de aanleg van de buizen niet volgens planning verlopen. “Als je zo vernieuwend bezig bent, moet je al doende leren. De levering van de buizen is een paar keer uitgesteld, omdat ze niet 100 procent aan onze eisen voldeden. We hebben er alle vertrouwen in dat het werkt.”

Het complex aan het Hollandiaplein staat op de locatie van de voormalige Deltaschool. Het zijn 36 huur- en 24 koopappartementen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief