De cartoon over verzet van de 14-jarige Floris van de Ven.
De cartoon over verzet van de 14-jarige Floris van de Ven. Foto: Cartoon: Floris van de Ven

Expo 'The Art of Resistance' opent op 24 mei

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Op donderdag 24 mei vindt vanaf 15.30 uur de prijsuitreiking van het project 'The Art of Resistance - Cartoons als wapen van Verzet' plaats in Middelburg. Ook wordt de tentoonstelling geopend in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

De tentoonstelling in de bibliotheek in Middelburg is het resultaat van een internationale cartoonwedstrijd onder professionals en een wedstrijd onder Zeeuwse jongeren. De opening wordt verricht door Michiel van Hattem, directeur vfonds en gedeputeerde van de provincie Zeeland, Harry van der Maas.

Verzet

Met het project 'The Art of Resistance – Cartoons als wapen van Verzet' werden cartoonisten en Zeeuwse jongeren uitgedaagd om – in het kader van 2018 Jaar van Verzet - een cartoon vanuit het thema 'Verzet' te maken.

Bevrijdingsfestival

Uit bijna 2.000 inzendingen van over de hele wereld heeft een professionele jury 66 cartoons geselecteerd. Daarnaast is een selectie van 18 cartoons uit de 151 inzendingen door jongeren gemaakt. Deze waren allemaal te zien tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen. Uit deze series zijn 3 prijswinnaars gekozen en is de keuze van het publiek bekendgemaakt.

Prijswinnaars

De professionele winnaars:
Prijs 1: Pete Kreiner – Australië
Prijs 2: Oguz Demir – Turkije
Prijs 3: Bruce MacKinnon - Canada

Jongerenwinnaars:
Prijs 1: Kinsky Sibbald – Scheldemond College
Prijs 2: Jennifer Huynh – Pontes Pieter Zeeman
Prijs 3: Fee Groeneveld - Scheldemond College

Publiekprijs:
Het publiek koos voor de cartoon van Floris van de Ven – CSW Van de Perre (foto).

Doorreis

Vanaf 24 mei tot en met 4 juni is deze tentoonstelling in de bieb te bekijken. Daarna reist 'The Art of Resistance' door Nederland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief