Naderend onweer
Naderend onweer Foto: Nico Koevoets/Meteo West-Brabant

En het regent meters hier: Code oranje, wat nu?

Door: Guus Arnouts algemeen

ZEELAND- Het KNMI voorspelt niet heel veel goeds voor een groot deel van Nederland: Code Oranje. Dat betekent een sterke kans op onweer, hagel, zware windstoten en hevige regenval met mogelijke wateroverlast tot gevolg.

Vanaf 15.00 vanmiddag steken de eerste donderwolken hun kop op. Na een uitzonderlijke warme periode de afgelopen dagen lijkt het hogedrukgebied, door Duitse en Oostenrijkse media eerder deze maand gedoopt tot 'Sven', nu boven Nederland in te storten. Het KNMI adviseert dan ook om maatregelen te treffen. Maar wat veroorzaakt wateroverlast en wat is er nodig om het naderende noodweer het hoofd te bieden.

Mogelijke problemen
Kornee van Terheijden, riool- en afvoerexpert bij Van Terheijden Rioolservice & Onderhoud, wijst op de mogelijke problemen bij zware regenval. "Bewoners hebben wateroverlast doordat het water niet makkelijk afgevoerd kan worden. Zeker tijdens een piekneerslag." Volgens hem ligt de oorzaak bij de vele geplaveide tuinen en terrassen, waardoor het water niet via de grond weg kan stromen.

Help! Mijn tuin en kelder staan blank, wat kan ik daaraan doen?
Van Terheijden weet wel enkele oplossingen op de lange termijn: "Denk aan wateropslagplaatsen of watertanks. Maar denk ook goed na over het ontwerp van je tuin. Leg bijvoorbeeld grind, schelpen of gras aan in de plaats van grote, platte tegels." Een mooie oplossing, maar dat is niet eventjes gepiept. En zeker niet vandaag in één middagje. Daarom is het volgens Van Terheijden in ieder geval een stap in de goede richting om de dakgoten nog eens nader te controleren. "Ook de afvoeren op een plat dak of bladvangers kunnen verstopt zijn en wanneer het noodweer losbarst de afvoer van het water tegenhouden."

Verschil in locatie
Waarom sommige straten dan wel of niet blank komen te staan? "Tja, dat ligt eraan of de riolering vernieuwd is en dat is weer afhankelijk van de locatie." In oudere steden zal een hoosbui allicht meerdere klachten opleveren omdat het verouderde rioolstelsel die piekafvoeren niet aan kan. Maar ook in modernere steden of steden die recentelijk een facelift ondergingen, loert er gevaar voor water. "Doordat veel drempels of stoepranden zijn verlaagd voor een rolstoelvriendelijke binnenstad, zijn daarmee wel enkele buffers die het mogelijke regenwater kunnen tegenhouden verdwenen."

Verschil in riolering
Wateroverlast kan dus ook ontstaan bij nieuwe rioolsystemen. "Het gaat om de piekafvoer, die is het ergst. De meeste riolen kunnen dat niet eens aan en het maakt niet echt uit hoe groot het riool is. Daarom wordt het overtollige water weggevoerd en opgevangen in beekjes, vijvers of putten." Het aanleggen van buffers om het water gedeeltelijk tegen te houden, zodat het in één keer weg kan is daarom het meest voor de hand liggend voor gemeentes of stadsbesturen. De zware regenval en mogelijke overstromingen zullen volgens Van Terheijden de komende tijd, wie weet jaren, echter niet snel afnemen: "Het wordt alleen maar erger, als ik de wereldwijde klimaatveranderingen mag geloven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief