Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Interview: De Jo de Roo Toertocht blijft onverminderd populair

Door: Eugene de Kok Algemeen

SCHORE - Hij kon de laatste keer, in het jaar dat hij 80 werd, door omstandigheden niet meedoen, maar dit keer fietst Jo de Roo gewoon weer 90 kilometer mee. Hij is tijdens de naar hem vernoemde toertocht in het gezelschap van honderden renners. Wie mee wil rijden is zondag welkom.

De Jo de Roo Toertocht is één van de oudste en nog altijd één van de populairste tochten. “Ik was volgens mij de eerste in Nederland die een toertocht kreeg“, zegt Jo de Roo. “Het was meteen een succes”, vult voorzitter Rinus Verboom van organisator Toerclub Goes hem denkt. Volgens hem wordt zondag de 26e of 27e editie verreden. “Vroeger reden veel coureurs van naam mee. In de beginjaren kwam de ploeggenoten van Eddy Merckx bijvoorbeeld standaard naar Goes. We hebben altijd tussen de 250 en 300 deelnemers gehad.”

De grootste naam die mee rijdt is die van Jo de Roo zelf. “Hij verklaart ook het succes van deze tocht”, stelt Verboom. “Jo is een hele grote renner, één van de grootste van Nederland, en promoot de toertocht zelf. Bovendien rijdt hij nog steeds mee, al wordt hij dit jaar 81. Onze nestor zit zondag weer gewoon 90 kilometer op de fiets. Dat vind ik heel erg bijzonder.”

Kampioen

De Roo won tijdens zijn carrière in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw tal van wedstrijden: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Tours, de Ronde van Lombardije, Omloop Het Volk en meerdere etappes in de Tour de France. Bovendien werd hij meerdere keren Nederlands kampioen op de weg. Vanwege zijn uitzonderlijke palmares werd vorig jaar een stuk dijk in zijn geboortedorp naar hem vernoemd. Het gemeentebestuur van Kapelle benadrukte toen dat die eer lang niet iedereen te beurt valt. Straten worden zelden vernoemd naar mensen die nog in leven zijn.

Fietsprovincie

Vorig jaar kreeg De Roo ook een eigen route van de provincie, die zich op de kaart wil zetten als fietsprovincie. Naast De Roo zijn er ook routes vernoemd naar Jan Raas, Theo Middelkamp en Keetie Van Oosten-Hage. De tocht van zondag gaat deels over het parkoers van de Jo de Roo-route. Het is tevens de eerste tocht van de Zeeuwse Wieler Wind Zesdaagse, een evenement waarmee Zeeland fietstoeristen probeert te trekken. De andere vijf toertochten vinden in juli, augustus en september plaats.

Polders

De Roo zelf fietst nog steeds nergens liever dan in Zeeland. “Als je door de Zak van Zuid-Beveland fietst zie je hoe het landschap is ontstaan de polders, de kreken. Dat vind ik schitterend. Daar geniet ik nog steeds van.”

Zondag starten en finishen de renners op de Grote Markt in Goes, bij Café de Post, sinds Café Midcity is verdwenen het nieuwe thuishonk van de toerrenners. De route voert hen langs plaatsen als Kruiningen, Krabbendijke en Bath. Natuurlijk wordt het geboortedorp van De Roo ook mee gepikt. In Rilland is er een tussenstop bij BicMondo, met De Post en HOvers de sponsors.

Vroeger

De toertocht begint om 9.00 uur. Wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes lost het startschot. De inschrijvingskosten zijn vijf euro. Na afloop is er een buffet voor de deelnemers. “Dan gaat het natuurlijk veel over vroeger”, zegt De Roo.

De toerclub Goes houdt één minuut stilte voor Jaap Huissoon uit Goes, de onlangs overleden oud-profrenner, fietsenbouwer en vriend van de club.[l]

BMX

Om de Jo de Roo Toertocht ook bij jongeren onder de aandacht te brengen organiseert BikeWize zondag een BMX-clinic voor kinderen tot twaalf jaar. Ze kunnen hun eigen fiets meenemen, maar er is ook materiaal beschikbaar. De clinic vindt plaats op de Vlasmarkt. Inschrijven kan bij Café de Post. Meer informatie is te vinden op www.sportzeeland.nl/zww6d

DOOR EUGÈNE DE KOK, FOTO BENNIE KRAJENBRINK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief