Afbeelding
Foto: Gemeente Goes

Goes staat volledig achter keuze voor nieuwe grote afvalbakken

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Er is in Goes goed nagedacht over de keuze voor de nieuwe afvalbakken van 240 liter. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Nieuw Goes.

Fractievoorzitter Vincent Mareels had deze gesteld naar aanleiding van het omwisselen van de grijze en groene bakken.

De gemeente heeft dat de afgelopen weken gedaan met het oog op de invoering van diftar. Vanaf 1 januari gaan Goesenaren vier euro betalen per keer dat ze hun kliko voor het restafval buiten zetten.

Moeilijkheden

Mareels vreest dat een grote bak van 240 liter moeilijkheden zou opleveren voor ouderen en mensen met een beperking. Deze zou te zwaar zijn en onhandig. Het college denkt dat het meevalt. Een bak van 240 liter is al jaren de standaard in Zeeland, is slechts enkele centimeters groter en drie kilo zwaarder, maar biedt wel ruimte aan twee volle vuilniszakken van 50 liter extra. “Uit navraag bij andere Zeeuwse gemeenten is gebleken dat ook kwetsbare inwoners zonder problemen gebruik maken van dit formaat.”

Ondergronds

Goes biedt inwoners wel de mogelijkheid om de grote bakken na drie maanden om te wisselen voor een kleinere van 140 liter minder of een pas tot een ondergrondse container. In dringende gevallen heeft ze dat al gedaan. “We willen maatwerk leveren”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes.

Mensen die een kleinere bak krijgen, krijgen geen gereduceerd tarief. “De kosten om ze op te halen zijn immers hetzelfde. Bovendien hoeven inwoners een bak van 240 liter minder vaak aan te bieden. Dat scheelt hen geld.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief