Afbeelding
Foto: Ruben Oreel

Provincie en Defensie: 'Vervuilde grond kazerne niet verzwegen'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - In 2012 was al bekend bij belanghebbenden, zoals de Tweede Kamer, dat de grond voor de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen vervuild is. Dat laten het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland weten op het nieuws dinsdag dat de grond ernstig vervuild is en hierover gezwegen zou zijn richting de mariniers en Tweede Kamer.

Actualiteitenprogramma Een Vandaag en Follow the Money, platform voor onderzoeksjournalistiek, stelden dinsdag dat Defensie en de provincie Zeeland al jaren achterhouden dat de grond voor de kazerne zware metalen, giftige stoffen en asbest bevat. Het ministerie en de provincie weerspreken dit. 

2012

In 2012, toen de keuze op Vlissingen viel als nieuwe locatie voor de marinierskazerne, was al bekend dat de bodem van het terrein bij de buitenhaven verontreinigd is. 'Ook bij het ministerie van Defensie en de Tweede Kamer', laat gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland weten. 

Stortplaatsen

Het grootste deel van het gebied bestaat volgens Zeeland uit landbouwgrond zonder vervuiling. 'De bodemverontreiniging betreft enkele voormalige stortplaatsen en een voormalig woonwagenpark. Uit allerlei onderzoeken die sinds 2012 verschenen en ook openbaar zijn gemaakt, blijkt deze verontreiniging geen gevaar voor de volksgezondheid op te leveren.' Ook zijn er geen belemmeringen om een kazerne te bouwen op de grond, schrijft Defensie op haar website.

Veilig

Voordat de eerste spade voor de bouw van de kazerne de grond in gaat, wordt de bodem volgens de twee overheden gesaneerd door afdekking of afgraving. Het gaat op het zeventig hectare grote terrein om drie hectare, aldus Defensie. Met deze schoonmaak zegt het ministerie te voldoen aan de wet- en regelgeving. 'Straks ligt er een schoon, veilig en bouwrijp terrein', stelt Schönknecht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief