Afbeelding
Foto: Coby Weijers

Herberg de Griffioen wil Wolphaartsdijk laten bruisen

Door: Eugene de Kok Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - Als het aan Diederik en Marian Geijs ligt zijn er in de toekomst in Wolphaartsdijk meer dagen zoals afgelopen zaterdag. Met de kunst- en crearoute, een open podium, de terugkeer van hardloopwedstrijd ‘De vijftien van Wolphaartsdijk’ en een feest in de avonduren bruiste het dorp.

En dat is helemaal niet erg. “We horen van veel mensen dat ze het leuk vinden dat er weer iets te doen is in het dorp”, zeggen de uitbaters van Herberg de Griffioen aan de Oostkerkestraat. Het idee voor de dag is ontstaan toen Marian Geijs vorig jaar toezegde de organisatie van de kunst- en crearoute op zich te nemen. Haar man Diederik Geijs kwam wat later met het idee om atletiekevenement ‘De vijftien van Wolphaartsdijk’ nieuw leven in te blazen. Nadat ze begin dit jaar het beheer van de Griffoen over hadden genomen, besloten ze er ook nog een open dag met een rondleiding en een feest aan te koppelen.

Karakteristiek

Marian en Diederik zijn sinds dit jaar beheerders van het dorpshuis. De voorgeschiedenis is bekend. De gemeente Goes wilde het dorpshuis sluiten, maar dat plan viel niet goed bij de inwoners van het dorp. Na tal van protesten daagde Goes ondernemers uit om met een toekomstbestendig plan te komen voor het karakteristieke pand.

De familie Geijs had het beste idee, zo oordeelde een stuurgroep. Het tweetal wil het dorpshuis combineren met een bed and breakfast en Mediterraans restaurant voor toeristen. De gemeente zegde toe de hoognodige verbouwing en het onderhoud deels te financieren. Inmiddels zijn alle vergunningen aangevraagd en staat de sloop en bouw van vier gastenkamers (drie op zolder, één beneden) en het restaurant voor de deur. “We hopen in april klaar te zijn, net voor het nieuwe seizoen”, zegt Diederik.

Gemeentehuis

Zaterdag vierden Diederik en Marian Geijs de overgang van dorpshuis naar herberg met alle inwoners. Zij kregen nog één keer de kans om het voormalige gemeentehuis in zijn huidige staat te bekijken. “We hebben al heel veel mensen over de vloer gehad die graag een kijkje wilden nemen. Daarom wilden we iedereen nog één keer de kans bieden”, lacht Marian.

Zij en haar man, die al enkele jaren bed and breakfast d’Ouwe Pastorie in de Hoofdstraat runnen, hebben geen moment spijt gehad van de beslissing om de Griffioen over te nemen. “Het is druk, maar hartstikke leuk om te doen. We zijn wel blij dat alles stap voor stap gebeurt, dat we niet meteen met een verbouwing zijn begonnen. Dan zou het een wel heel groot project zijn. Sinds we open zijn, is de belangstelling boven verwachting. We krijgen veel positieve reacties en steeds meer mensen weten de weg naar ons te vinden. Het is echt een ontmoetingsplek aan het worden.”

Theater

Ze willen graag dat de Griffioen zichtbaar is, ook onder toeristen. Mede daarom hebben ze de naam veranderd van dorpshuis naar Herberg de Griffioen en beginnen ze het restaurant. “Wij zien vaak genoeg toeristen rondrijden in het dorp, zoekend naar een plekje waar ze wat kunnen eten. Dat is er straks eindelijk.”

De twee zijn ook in gesprek met Theaters aan Zee, de culturele organisatie van Peter en Esther de Neef, die theatervoorstellingen boekt in kleine zalen. “Er gaan veel dingen gebeuren op het dorp. Wij willen de kar wel trekken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief