Afbeelding
Foto: Coby Weijers

Combinatie maakt Highland Games by the Sea in Baarland tot succes

Door: Eugene de Kok Algemeen

BAARLAND - In slechts drie jaar is de Highland Games by the Sea in Baarland uitgegroeid tot een evenement van formaat. Zondag vindt de derde editie plaats. Op de Zeedijk gaan krachtpatsers uit de omgeving, maar ook van buiten de provincie onder grote publieke belangstelling de strijd met elkaar aan.

Ze doen dat op een aantal traditionele onderdelen van de Highland Games, het krachtsportevenement dat is ontstaan in de hooglanden van Schotland. Een aantal van de negen games heeft bijna poëtische namen zoals de Tyre Flip, Conans Wheel, Stones of Manhood, Caber Tos en Tug of War. Het laatste spel, het touwtrekken, vormt traditioneel de climax van de Highland Games.

Spontaan

Peter Traas heeft er weer zin in. Hij stond drie jaar geleden met enkele anderen aan de basis van het evenement. “Het is spontaan ontstaan op een zondagmorgen in de sportschool. Voor we het wisten zaten we in het bestuur van deze stichting”, lacht de ondernemer uit Baarland. De bestuursleden hebben een goede klik, zegt hij. “Iedereen gaat er vol voor.”

Fanatiek

Naast de fanatieke bestuursleden en de vele vrijwilligers dragen andere factoren bij aan het succes. Zo speelt de locatie een belangrijke rol, volgens Traas. De Highland Games by the Sea vinden plaats op de Zeedijk, onder de rook van strandpaviljoen De Landing. “Het is een mooie locatie, met veel geschiedenis.”

Op de Zeedijk landden op 26 oktober 1944 de Schotse Cameronians. In de mist kwamen zij aan land in hun Buffalo’s, amfibievoertuigen. Het was het startschot van de bevrijding van Zuid-Beveland. De Slag om de Schelde, waarvan de landing op Amber Beach in Baarland onderdeel was, is na de invasie in Normandië één van de heftigste slagen aan het westelijk front. Volgens Traas mag je de Highland Games by the Sea best als een eerbetoon zien aan de Schotse militairen. Net als bij de eerste editie is veteraan Jim Anderson, die de 90 inmiddels ruim is gepasseerd, aanwezig in Baarland. “Het is de combinatie van de geschiedenis en het evenement, die het tot zo’n succes maakt.”

Inspanningen

Want een succes is het. Net als voorgaande jaren kunnen de bezoekers genieten van de inspanningen van de ongeveer twaalf heren- en damesclans. Hoewel er veel nieuwe teams meedoen, is het gros van de deelnemers nog steeds afkomstig uit de omgeving. Dat maakt de wedstrijd volgens Traas extra leuk en spannend.

Voor toeschouwers is er bovendien een braderie, kinderen kunnen zich uitleven op springkussens en met andere spelletjes en het evenement wordt afgesloten met een optreden van The Juke Joints. Om het verkeer in goede banen te leiden worden er verkeersregelaars ingezet en een transferium ingericht. Mensen die op afstand parkeren worden met limo’s naar het terrein gebracht.

Promoten

In haar driejarig bestaan heeft Highland Games by the Sea het zo goed gedaan dat ze Highland Games-evenementen kan ondersteunen. “We zijn financieel zeer gezond en vinden het belangrijk de krachtsport te promoten. Daarom sponsoren we enkele andere wedstrijden in de omgeving.” Over uitbreiden denken Traas en zijn collega-bestuursleden niet al te veel na. Ze moeten sowieso eerst de uitbreidingsplannen van De Landing afwachten. “We weten niet wat dat voor ons zal betekenen. Bovendien zijn we ontzettend blij met hoe het nu gaat. Het hoeft niet per se groter.”

Strandpaviljoen

De Highland Games by the Sea begint zondag om 12.00 uur. De games duren tot 16.30 uur waarna het touwtrekken begint. De organisatie denkt nog na over een spectaculaire afsluiting. The Juke Joints spelen ‘s avonds in het strandpaviljoen.

Meer op www.highlandgamesbythesea.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief