Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Bijzondere vondst laat maritieme roots van Goes zien

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - In het havengebied in Goes zijn restanten van een oude kade gevonden, waarschijnlijk uit het begin van de 17e eeuw, maar hij kan ook nog ouder zijn.

“De maritieme roots van Goes”, noemde archivaris Frank de Klerk de vondst tijdens een werkbezoek aan de opgraving aan de Houtkade. Volgens de onderzoekers van Artefact en regio-archeoloog Karel-Jan Kerckhaert gaat het om iets bijzonders. “Het zijn honderden palen in rijen van vier of vijf. Het was in die tijd een groot infrastructureel werk dat veel geld moet hebben gekost”, aldus de laatste.

Tekeningen

Volgens De Klerk kon het geld in die tijd echter niet op in Goes. “De haven bracht veel welvaart. Goes is er rijk door geworden.” Het gemeentearchief van Goes bezit enkele tekeningen van het gebied waarop de rijen palen, die mogelijk als golfbreker hebben gediend, duidelijk zijn te zien. “Dat maakt het extra bijzonder.”

Vondst

De archeologen documenteren de vondst en halen enkele palen uit de grond, die vervolgens in het provinciaal depot van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) worden bewaard.

De werkzaamheden zijn eind deze week klaar. In het gebied komen woningen van het project Goese Diep en een botencentrum: The Boatshed.




 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief