Reliëf van Elsa Westland detail
Reliëf van Elsa Westland detail Foto: Elsa Westland

Crowdfunding voor kunstwerk

Door: Janny Mathijssen algemeen

Kunstwerk van Elsa Westland moet snel veilig gesteld worden

GOES - Het kunstwerk van Elsa Westland moet snel van de wand gehaald worden uit het voormalig GAK-gebouw in Goes. Voordat de sloopwerkzaamheden gaan beginnen moet het wandreliëf van zo’n 3x4 meter veilig gesteld worden. Dat kan, maar dat kost wel wat en daarom start Magdeleen van Eersel, de dochter van Elsa, een crowdfundingsactie. Donateurs die willen helpen kunnen kiezen uit verschillende tegenprestaties.

Het kunstwerk is opgebouwd uit losse onderdelen die Elsa in haar atelier maakte, en die ter plekke aan de muur werden bevestigd. Het zal door een specialist in losse onderdelen onbeschadigd gedemonteerd en verpakt moeten worden. Het werk doet door de verschillende kleuren boven elkaar, denken aan een dwarsdoorsnede van aardlagen. Maar daarnaast zijn de golven van de zee nooit ver weg. Het is het grootste werk uit Westlands oeuvre, en waarschijnlijk het grootste keramische wandreliëf van Zeeland.

Crowdfunding
Zondagmiddag 14 oktober wordt de crowdfundingspagina op www.voordekunst.nl gelanceerd. Wie wil helpen kan een bedrag doneren. Daar staan leuke tegenprestaties tegenover. Een mooie print van het werk, maar ook een workshop boetseren bij Elsa in haar atelier. Speciaal voor bedrijven is er de mogelijkheid om een tegel te adopteren tegen een origineel adoptiebewijs en logovermelding. En waar nu al vraag naar is, een bezoek aan het werk met rondleiding in het pand, voordat het niet meer kan.

Een nieuwe plek
In eerste instantie was Magdeleen een zoektocht gestart naar een nieuwe plek voor het werk dat Elsa Westland maakte eind jaren ’70. Er kwamen verschillende reacties, maar dè plek is nog niet gevonden. De plannen voor de sloopwerkzaamheden gaan echter wel door en daarom is het onbeschadigd demonteren en opslaan van het werk nu prioriteit. Maar wie interesse heeft in het werk zelf en een mooie grote wand heeft, of gaat bouwen, mag natuurlijk ook nog steeds reageren. Er is een wand nodig van ongeveer 5x5 meter. Het werk kan niet buiten. Info: http://deverborgenschat.info - https://www.facebook.com/deverborgenschatvanhetGAKgebouw 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief