De gouden meiden van stal Nijpjes.
De gouden meiden van stal Nijpjes. Foto: Dressuurstal Nijpjes

'Alles moet zo netjes en gelijk mogelijk'

Door: Britta Janssen Algemeen

Dressuurstal Nijpjes uit Sint Laurens zond deze zomer drie teams uit naar het Nederlands kampioenschap dressuur voor viertallen in Ermelo en ze kwamen met drie gouden medailles thuis. “Het was prachtig,” zegt Chantal Nijpjes, die als commandant de viertallen aanstuurde.


 

Drie jaar geleden stond de 33-jarige eeneiige tweeling Jessica en Chantal Nijpjes uit Sint Laurens te kijken naar het afdelingsdressuur, waarbij groepen van vier of zes ruiters tegelijkertijd een proef rijden. "We hadden tot dan toe alleen aan individuele wedstrijden meegedaan", vertelt Jessica. "Het leek ons een leuke uitdaging om een viertal samen te stellen." Bij deze vorm van paardrijden zorgt de commandant op de grond ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt bij de paarden en ruiters. De bekende onderdelen van dressuur komen aan bod. Daarbij is het samen rijden, tegelijk voltes (een ronde) maken en op hetzelfde moment wisselen van richting of gang heel moeilijk bij deze discipline. Er zijn per klasses (licht, middel, zwaar en zeer zwaar) vaste proeven uitgeschreven die de ruiters met hun paarden moeten uitvoeren.

Gelijk

Het was een grote verrassing dat Dressuurstal Nijpjes meedeed aan het Zeeuws kampioenschap, won en deze zomer voor de prijzen meereed tijdens het Nederlands kampioenschap in Ermelo. Het succes kwam snel voor de dames. “We hebben het vanaf het begin heel serieus genomen. Tijdens de proef moet alles netjes en zo gelijk mogelijk. We hebben dus ook gekeken naar de kleding en de hoofdstellen en zadels van de paarden. Dankzij de sponsoren kunnen we voor iedere amazone dezelfde uitrusting aanschaffen.”

Populairder

Dressuurstal Nijpjes heeft een grote groep leerlingen en kon zodoende drie viertallen samenstellen, die uitkwamen in verschillende klasses. “Ik vind het leuk om te zien dat er nu meer stallen meedoen aan de viertaldressuur. Het is wat populairder geworden”, zegt Chantal.

Koe

Chantal en Jessica Nijpjes runnen samen Dressuurstal Nijpjes. Als tweeling zijn ze perfect op elkaar ingespeeld. Het africhten en trainen van paarden en pony’s is de hoofdtak van hun bedrijf. Ook geven ze dressuurclinics en kopen en verkopen paarden. “Toen we zes waren ontstond de liefde voor paarden", vertelt Jessica. “We reden samen op de koe of geiten die over het erf liepen.” Chantal gaat verder: “Tot onze vader het zat was en een pony voor ons kocht.”

Goud

Vorig jaar ging Dressuurstal Nijpjes met drie viertallen naar het NK. De ruiters wonnen twee keer zilver. “We waren heel trots en wilde het nog eens doen,” zegt Jessica. “Maar dan beter,” vult Chantal haar zus aan. “Dit jaar gingen we voor goud.”

Kür

Tijdens een evenement van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) in mei presenteerden de twaalf amazones zich als de ‘Golden Girls’; gekleed in gouden colbertjes en met gouden sterren in de manen van de paarden. “En we wonnen, drie keer!” zegt Jessica. Het hoogst haalbare binnen de viertallen is bereikt. Er is geen Europees kampioenschap, dus het volgende doel zal een uitwijking zijn naar een van de andere disciplines. Bijvoorbeeld een kür op muziek of een proef met een zestal.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief