windmolen6
windmolen6

Van Oord en GeoSea gaan windpark Borssele 1 en 2 realiseren

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Ørsted heeft contracten afgesloten met de bedrijven Van Oord en GeoSea voor de installatie van windpark Borssele 1 en 2.

De 94 windmolens komen op zo’n 23 kilometer voor de kust van Westkapelle te staan. De turbines van Siemens hebben een rotor van 167 meter breed en een vermogen van acht megawatt. Het is de bedoeling dat de bouw van het park in 2020 begint.

Bodem

Van Oord gaat tot op twee meter diepte in de zeebodem 94 kabels installeren en begraven met een totale lengte van 167 kilometer. GeoSea zorgt voor het transport en installatie van de funderingen, die bij elkaar 115.000 ton wegen, en de turbines. De waterdiepten waarin de windmolens moeten komen variëren van 14 tot en met 36 meter.

Veilig

Henrik Egholm van Ørsted zegt blij te zijn dat de contracten zijn gesloten en spreekt over ervaren partijen. “Het is een belangrijke stap in het tijdig en veilig realiseren van het Borssele-project.” Volgens hem ligt alles goed op schema.

Borssele 1 heeft straks een omvang van 11,5 bij 11 kilometer en Borssele 2 14,5 bij 6,5 kilometer. Het Deense Ørsted vestigt zich in de Buitenhaven van Vlissingen. Van daaruit wordt het park onderhouden.   



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief