Afbeelding
Foto: Kick Uitgevers

Megaboek over Zeeland in de maak

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Op de netwerkbeurs Contacta in de Zeelandhallen in Goes wordt deze week de dummy van het megaboek ‘ZEELAND’ gepresenteerd door de door de Rotterdams/Zeeuwse uitgeverij Kick. Een Zeeuws auteurscollectief werkt de komende drie jaar werken aan dit bijzondere boek.

Het boek ‘ZEELAND’ laat de provincie in woord en beeld zien vanaf de ontstaansgeschiedenis tot op de dag van vandaag. “Het gaat over roerige tijden en vredige tijden, over voorspoed en tegenspoed, over de oorlogen die deze provincie in de loop der eeuwen te verwerken heeft gekregen, over de landbouw, de visserij, over de eeuwige strijd tegen het water, over de economie en de politiek, over kunst en cultuur, sport en spel, over het Zeeuwse DNA en de Zeeuwse ziel, over alle markante Zeeuwen en natuurlijk over de dorpen, steden en alle (voormalige) eilanden”, zegt Matty Verkamman van Kick Uitgevers.

Duizenden

Een auteurscollectief met onder anderen de bekende Zeeuwse auteur Kees Slager, directeur Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief, de journalisten Peter de Jonge en Eugène de Kok en schrijver en uitgever Verkamman gaan drie jaar werken aan het monumentale boek met afmetingen van 50 bij 50 centimeter, een omvang van 800 bladzijden en een gewicht van 25 kilo.

Er komen duizenden foto’s, tekeningen en schilderijen – vaak in zeer groot formaat – in te staan. “‘ZEELAND’ zal een koninklijke plaats in de directiekamers van de Zeeuwse bedrijven krijgen. Maar ook in de particuliere woningen kan worden gepronkt met dit allesomvattende boek over deze prachtige provincie, waarvoor topfotografen hun werk leveren”, zegt Verkamman.

Het eerste exemplaar is door gedeputeerde Jo-Annes de Bat namens de provincie al gereserveerd.

Korting

‘ZEELAND’ verschijnt eind 2021 en kost duizend euro. Belangstellenden kunnen via een betalingsregeling in 36 termijnen van 25 euro plus per 1 januari 2019 een intekenbedrag van honderd euro sparen voor het bijzondere boek. Wie het boek meteen reserveert en per 1 januari 2019 betaalt, ontvangt een korting van honderd euro.

Iedereen kan een eigen, exclusief exemplaar reserveren. Volgens Verkamman vinden bedrijven en personen deze exclusiviteit belangrijk. “We dachten aanvankelijk dat het vooral voor bedrijven interessant zou zijn om in dit ultieme Zeeland-boek een eigen hoofdstuk over het de onderneming te laten meedrukken. Deze wens bleek echter ook bij particulieren te bestaan. Zeeland is zo’n provincie waar de meeste inwoners er trots op zijn dat ze Zeeuws zijn. bestaan. Er zijn natuurlijk allerlei verschillende Zeeuwen. De Zeeuw van Tholen en Sint Philipsland is niet te vergelijken met die uit Zeeuws-Vlaanderen", vertelt Verkamman. "Hoewel het eilanddenken in de loop der eeuwen ook zo zijn nadelen heeft gehad, voelt iedereen zich nadrukkelijk Zeeuw. Het blijkt die Zeeuw iets waard om per exemplaar een exclusieve plek in dit bijzondere boek te krijgen.” Tegen een extra betaling van 75 euro per bladzijde kunnen mensen hun familieverhaal in het begin van het boek laten zien.

Brochures

Er komen binnenkort brochures en intekenformulieren bij alle Zeeuwse boekhandelaren te liggen. Het boek zal daar over drie jaar ook te koop zijn.

Meer informatie is te vinden op www.zeeland-megaboek.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief