Afbeelding
Foto: Laat Zeeland Zien/Dennis Wisse

Kerncentrale Borssele nog steeds één van de veiligste ter wereld

Door: Eugene de Kok Algemeen

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele (KCB) behoort nog steeds tot de 25 procent van veiligste kerncentrales ter wereld.

Dat blijkt uit een rapport van de benchmarkcommissie, die eens in de vijf jaar onderzoek doet naar de veiligheid.

De commissie heeft het nieuws donderdag verteld aan de landelijke overheid en RWE, PZEM en EPZ, de eigenaren van de centrale. De kerncentrale mag alleen openblijven tot 2034 als deze tot de 25 procent van veiligste ter wereld behoort, zo is de afspraak. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in 2013 de deuren dicht zouden gaan.

Ranglijst

De overheid kijkt daarvoor naar een ranglijst van watergekoelde kerncentrales in de Europese Unie, Canada en de Verenigde Staten. “Wij constateren dat het beleid van voortdurend verbeteren resultaat heeft”, reageert EPZ-directeur Carlo Wolters. “Wij zorgen dat de kerncentrale Borssele tot zijn allerlaatste dag in topconditie is en zich ook over vijftien nog steeds kan meten met de wereldtop.”

Overtuigend

De benchmarkcommissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen uit de hele wereld. Zij doen om de vijf jaar onderzoek naar 237 kerncentrales in de westerse wereld.

Over Borssele zegt de commissie onder meer dat deze ‘overtuigend’ blijft behoren tot de 25 procent van meest veilige reactoren. “Dat is het gevolg van het goede, oorspronkelijke ontwerp, maar meer nog van de voortdurende verbeteringsprogramma’s die sinds 1986 zijn uitgevoerd.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief