tuin
tuin

Goes wil vergroenen en sluit aan bij Operatie Steenbreek

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - In navolging van andere gemeenten sluit Goes zich aan bij Operatie Steenbreek. Het gemeentebestuur hoopt dat inwoners hun stenen in de tuin inruilen voor groen. “Ook wij moeten verder vergroenen”, zegt wethouder Loes Meeuwisse.

Het is niet dat de gemeente Goes nog niets heeft gedaan. Zo heeft ze naar aanleiding van de klimaatstresstest in juni vorig jaar al gekeken naar wateroverlast en mogelijke oplossingen, zoals het vergroenen van het openbaar gebied en tuinen.

Hitte

Het zijn maatregelen die Operatie Steenbreek wil stimuleren. “Bomen, planten en grassen hebben een verkoelende werking en de eigenschap om water op te slaan. Dat helpt bij het beperken van de hitte en verminderen van wateroverlast door hevige neerslag”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een memo voor de raad.

Overlast

De kans op wateroverlast in Goes is vooral op bepaalde plekken in de Goese Polder groot. Eind vorig jaar zijn er twee bijeenkomsten in de wijk geweest. De gemeente brengt de risicovolle locaties in kaart. “In onze onderhoudsplannen willen we de maatregelen tegen klimaatverandering laten zien.”

Inspireren

Operatie Steenbreek richt zich op gemeenten en particulieren, omdat kleine, lokale maatregelen het meest effectief zijn. Aangesloten gemeenten proberen met hulp van de operatie inwoners te stimuleren en inspireren om hun tuinen te vergroenen. Ze doen dat door middel van voorlichting, maar ook met acties.

Goes gaat hiervoor samenwerken met MEC De Bevelanden.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief