Bakstenen kunnen soms worden hergebruikt.
Bakstenen kunnen soms worden hergebruikt.

Projecten voor meer hergebruik in woningbouw

Door: Britta Janssen Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - Twee Bevelandse woningcorporaties en een vastgoedbedrijf ontwikkelen met Economische Impuls Zeeland een circulaire databank met herbruikbare materialen en grondstoffen voor woningbouw.

De samenwerkende partners zijn woningcorporaties RWS partner in wonen en R&B Wonen en vastgoedadviseur Marsaki. Zij gaan bij sloop en renovatie van woningen zoveel mogelijk grondstoffen en materialen opnieuw gebruiken.

Milieu

Door bijvoorbeeld stenen, kozijnen en keukens te recyclen willen ze de hoeveelheid bouwafval verminderen. Dat beperkt de gevolgen van woningbouw op het milieu.

CO2-uitstoot

‘De bouw is verantwoordelijk voor zo'n vijftig procent van het grondstoffengebruik, voor ongeveer veertig procent van het energieverbruik en voor dertig procent van het waterverbruik’, schrijven de partijen donderdag in een gezamenlijk persbericht. Daarnaast is volgens hen 37 procent van de totale afvalstroom in Nederland bouw- en sloopafval. De bouwsector is verantwoordelijk voor zo’n 35 procent van de totale CO2-uitstoot, aldus de partijen.

Winst

‘De corporatiesector heeft hierin een groot aandeel, met een bezit van bijna 2,4 miljoen woningen’, zegt William Dircken van RWS. ‘Dat is dertig procent van de totale woningvoorraad. Hier valt veel winst te behalen voor het milieu.’

Databank

De databank geeft inzicht in herbruikbare grondstoffen en materialen. ‘Het draagt bij aan de doelstelling van de overheid om in 2050 een duurzame, volledig circulaire economie te realiseren.’ In een circulaire economie worden grondstoffen aan het einde van hun levensduur niet vernietigd, maar steeds hergebruikt.

Zwarte lijst

Naast de databank heeft RWS een circulair nieuwbouwproject in Wolphaartsdijk. In 2020 sloopt ze hier tien woningen en bouwt er zes levensloopbestendige terug, met zoveel mogelijk gebruikt materiaal. Lastig te demonteren of te recyclen komen op een zwarte lijst en vermijdt RWS voortaan.

Onderhoud

R&B Wonen voert een proef uit met het circulair groot onderhoud aan een complex. Hiervoor brengt ze onder meer de levensduur van de materialen en de mogelijkheid die te verlengen in kaart.

Impact

De drie projecten krijgen een provinciale subsidie. Economische Impuls Zeeland helpt de resultaten te verspreiden in het Zeeuwse bedrijfsleven, zodat andere partijen er ook hun voordeel mee kunnen doen. ‘Dit initiatief kan een grote impact hebben op de bouwwereld’, stelt Carola Helmendach van Impuls.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief