Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Jong en bloeiend Lewedorp viert het hele jaar feest

Door: Eugene de Kok Algemeen

LEWEDORP - Het jongste dorp van Zeeland bestaat 90 jaar en viert dat met het alle inwoners. “In Lewedorp kijkt niemand naar wie je bent, wat je doet of waar je vandaan komt. Het is een open gemeenschap waar iedereen elkaar respecteert”, zegt Ad Lijmbach, voorzitter van de dorpsraad.

Het jubileumjaar is twee weken geleden van start gegaan met een startavond in het verenigingsgebouw. Daar presenteerde burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele samen met Jo Raas, één van de oudste inwoners die al leefde toen Lewedorp ontstond, de speciaal voor het jubileum gemaakte vlag van Lewedorp. “Een doorslaand succes”, zegt Ad Lijmbach over de vlag. “Bedacht en ontworpen door Loes Verdonk, inwoner van het dorp. Van de 150 zijn er nog maar enkele beschikbaar. Je ziet hem overal wapperen.”

Actief

De voorzitter van de dorpsraad, zelf veertig jaar geleden in het dorp komen wonen, bemoeit zich niet met het feestjaar. Er is een aparte commissie ingesteld. Marco Paauwe is lid. Hij woont pas anderhalf jaar in het dorp en heeft het uitstekend naar zijn zin. Paauwe kwam uit Middelburg. “Lewedorp is een verborgen parel. Je zit centraal tussen Goes en Middelburg en staat zo in de polders. Wat me in die korte tijd dat ik hier woon is opgevallen is dat er ontzettend veel actieve mensen zijn.” Lijmbach herkent dat. “Er is een inventarisatie gemaakt waaruit blijkt dat je hier maar liefst 32 stichtingen, clubs en verenigingen hebt. Dat vind ik heel veel voor een dorp met 1700 inwoners.”

Carnaval

Vrijwel alle organisaties doen mee aan het jubileumjaar. Sommige komen met een nieuwe activiteit, andere koppelen hun al bestaande activiteiten aan het 90-jarig bestaan. Zo staat bijvoorbeeld het carnaval in het teken van het jubileum, net als onder meer het tennistoernooi, Koningsdag en de braderie in de zomermaanden. Bijzonder is het jeu de boules-toernooi in september waar topspelers uit het hele land naartoe komen.

Voetbal

Voetbalvereniging Lewedorpse Boys beleeft een extra feestelijk jaar, omdat de club 75 jaar bestaat. De club organiseert dan ook allerlei activiteiten: een reünie, clinics, een fototentoonstelling en een aantal toernooien.

Mozaïek 

Volgens Lijmbach en Paauwe zijn er meerdere hoogtepunten. Ze kijken uit naar het mozaïekproject in april en mei. Alle bewoners mogen naar eigen ontwerp een tegel mozaïeken. De tegels kunnen over van alles gaan. Als ze eenmaal in de trottoirs liggen moeten ze het heden en verleden van het dorp uitbeelden. Zo komen er bijvoorbeeld tegels op plaatsen waar vroeger winkeltjes en cafés hebben gestaan. “We maken een boekje, zodat iedereen de route kan lopen”, legt Paauwe uit. “We hopen dat jong en oud meedoet en elkaar tijdens het maken ontmoet en in gesprek gaat. Zo ontstaat er nog meer saamhorigheid.”

Lichtjes

Een ander hoogtepunt is het feestweekend op 5 en 6 juli met een filmavond, een dorpsontbijt en een feestavond met muziek. Op 13 december, de dag dat Lewedorp ontstond in 1929, is er een lichtjestocht. De mozaïekroute moet dan ook klaar zijn. “We hopen dat mensen elkaar dit jaar ontmoeten en er nieuwe verbanden ontstaan”, aldus Lijmbach. “Wie weet krijgen sommige activiteiten volgend jaar een vervolg.” HZ-studenten maken tijdens het feestjaar een dorpsfilm, die in januari volgend jaar wordt vertoond. "Dat is het echte slot van het feestjaar."

De agenda is onder meer te vinden op www.dorpsraadlewedorp.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief