herdenking-sloedam-2015-annet-large
herdenking-sloedam-2015-annet-large

Wapperen er straks Canadese en Schotse vlaggen in Borsele?

HEINKENSZAND - Als het een beetje meezit wapperen er dit jaar in alle dorpen van de gemeente Borsele Canadese en Schotse vlaggen als eerbetoon aan de militairen die hebben gevochten tijdens de Slag om de Schelde. Het is één van de ideeën in een plan van aanpak ‘Slag om de Schelde, om nooit te vergeten’. Ook in de gemeente Borsele wordt de strijd, die 75 jaar geleden plaatsvond, uitgebreid herdacht.


De gemeenteraad praat donderdag over het plan van aanpak. Het is na een motie in de gemeenteraad in november ‘onder grote tijdsdruk’ tot stand gekomen, schrijft het college van burgemeester en wethouders. “Maar we zijn met alle betrokkenen tot een mooi en gevarieerd plan kunnen komen.”

Sloedam

In het plan zijn alle activiteiten en ideeën, die in het kader van de herdenking plaatsvinden, gebundeld. Het gaat om bestaande activiteiten, zoals de 4 mei-herdenking in de dorpen, waarmee het jaar in Borsele begint, de Mallard Mars en herdenking op de Sloedam bij Arnemuiden, het inmiddels erg populaire krachtsportevenement Highland Games by the Sea op de Zeedijk in Baarland en de landelijke aftrap van 75 jaar vrijheid in Terneuzen op 31 augustus.

Vlaggen

Het comité heeft in overleg met de gemeente Borsele echter ook een groot aantal nieuwe activiteiten op de agenda gezet. Het in groten getale aanschaffen van Canadese en Schotse vlaggen is er slechts eentje van.

Belevingsroute

Zo wil het comité ook dat er een belevingsroute over de Slag om de Schelde komt. Het is een fiets- en wandelroute die aansluit op de Europese Liberation Route, waarvoor al enkele luisterpalen in de gemeente zijn geïnstalleerd. “Mogelijk kunnen de bunkers ook worden opengesteld”, is in het plan te lezen.

Later dit jaar komt er ook een stripboek uit over de Slag om de Schelde. De gemeente wil dit beschikbaar stellen aan kinderen uit de groepen zeven en acht van basisscholen.

Om de Slag om de Schelde bij iedereen onder de aandacht te brengen wil de gemeente bovendien op 1 en 2 november het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp openstellen voor alle inwoners van Borsele. In dat kader worden er in elke kern ook canvassen neergezet waarop is te zien wat er 75 jaar geleden is gebeurd.

Verder komt er een aantal herdenkingsconcerten en is er een idee om een etmaal lang vuur te laten branden langs de Westerschelde.

Financiering

Of alle plannen kunnen worden gerealiseerd hangt af van de financiering. Het college vraagt donderdag om een krediet van 60.000 euro. De totale kosten van alle ideeën schat ze echter in op iets meer dan 100.000 euro. Het college rekent dat de overige 40.000 euro van andere partijen komt.

Antwerpen

De Slag om de Schelde vond in het najaar van 1944 plaats. Britse, Canadese en Poolse troepen moesten de Westerschelde heroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens waren namelijk van groot belang voor de geallieerden.

Het gevecht om de toegangspoort naar Antwerpen werd voor een groot deel uitgevochten in Zeeland. Er kwamen rond de 150 burgers en meer dan 7500 soldaten om de door de gevechten.

Meer is te vinden op www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief