De nieuwe wisselexpositie ‘Holland en Hier, klederdracht van Henri Cassiers'. FOTO HMDB
De nieuwe wisselexpositie ‘Holland en Hier, klederdracht van Henri Cassiers'. FOTO HMDB Foto: HMDB

Holland en Hier klederdracht door Henri Cassiers

Sport en vereniging

GOES - Historisch Museum de Bevelanden te Goes opent vanaf 18 februari met de nieuwe wisselexpositie ‘Holland en Hier, klederdracht van Henri Cassiers’ Deze expositie toont illustraties van Henri Cassiers.

Het grootste deel van zijn werk geeft de passie van Hanri Cassiers weer voor de Nederlandse klederdracht, vooral die van Zeeland. Bijzonder is ook het 4-luik dat in deze expositie is te zien met klederdrachten van Zuid-Beveland, Walcheren, Axel en kinderdracht. Henri Cassiers maakte vooral reclame opdrachten en mariene werken. Hij werd met name bekend door zijn werk voor de Red Star Line. De tentoonstelling duurt t/m 5 mei.

Werk

Veel werk van Cassiers dat nauw aansloot bij de groeiende populariteit van typisch Nederlandse landschappen en klederdrachten, is op grote schaal afgedrukt op prentbriefkaarten en affiches. Hij onderscheidt zich van andere schilders door het anekdotische in zijn werk en beter dan iemand anders weet hij het naïeve, kinderlijke van plattelandsdorpjes weer te geven.

Als affiche ontwerper kreeg Cassiers vaak bestellingen van de grote maritieme maatschappijen zoals de Red Star Line. Eind 19e eeuw worden de ‘prentbriefkaarten’ erg gewild. Cassiers maakte hier dankbaar gebruik van en maakte een serie met de Hollandse en Zeeuwse klederdrachten. Een aantal van de postkaarten – bijvoorbeeld die voor de Red Star Line – werden ontworpen voor dubbel gebruik, als postkaart en als versiering voor het menu.

Henri Cassiers

(Antwerpen, 11 augustus 1858 - Elsene, 27 februari 1944)

Cassiers was een Vlaams kunstenaar, vooral bekend door zijn toegepaste kunst: illustraties, affiches, wandplaten en prentkaarten, met vaak een maritieme inslag. Cassiers volgde een opleiding voor architect en volgde zijn kunstzinnige opleiding aan de academies van Brussel en Sint-Joost-ten-Node. Hij ontwikkelde al snel een eigen stijl en thematiek, toegespitst op maritieme taferelen ("marines") en stads- en dorpsgezichten, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Hij werd bijzonder aangetrokken door de Nederlandse klederdrachten, vooral die van Zeeland en Katwijk. Hij illustreerde tussen 1886 tot en met 1893 vele populaire weekbladen zoals De Vlaamsche Patriot, Le Globe Illustré, L'Illustration Européenne.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief